От х:

Днес в x:

Борисов към турските власти за товарния трафик през Капитан Андреево: Тази артерия на ЕС трябва да работи

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на МВР глав. комисар Младен Маринов, заедно с представителите на товарния бранш у нас се срещнаха тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево с турските власти. Разговорите са по искане от българска страна заради превозването на товарите от България и Западна Европа към Турция и Близкия Изток. Заради строгите мерки, наложени от Турция на входа на страната им, се пропускат  само български ТИР-ове и шофьори и турски, останалите трябва да са под карантина в България.

  Срещата обаче е заради сигнали от българските превозвачи, че има случаи на недопускане на турска територия и наши камиони, и то без причина. От организацията на международните превозвачи у нас посочиха, че вчера на  ГКПП Капъкуле  е имало спрени 20 български камиона, без обяснение.

   „Това е артерия на ЕС и трябва да работи”, каза премиерът на България Бойко Борисов пред валията на Одрин Екрем Джаналп. Той посочи, че ако се налага, стоките от другите европейски държави ще бъдат претоварвани на наша територия в български камиони. „Това КПП-най-голямото в Европа трябва да остане да работи и този „зелен” коридор за товарите да е свободен”, посочи още министър-председателят пред представителите от турската страна.

  Валията на Одрин увери, че няма да има проблеми.

  По данни на вътрешния министър Младенов на буферния паркинг край с.Узунджово, където се отклоняват ТИР-овете, за да няма опашки по границата, на престой заради карантинен период в момента има шофьори на 80 камиона.

  „Нашите отношения между България и Турция са скъпи и чисти, приятелски. Това е вторият най -голям граничен пункт в света и е, както винаги с голяма натовареност, но благодарение на връзките между нас, ние добре се справяме на този пункт.”, посочи валията на Одрин и отбеляза, че заради факта, че и от двете страни се работи на 24 часова смяна, е приключен проблемът с опашките към Турция.

  ”Транзитното икономическо развитие е важно и за нашата икономика.”, добави Екрем Джаналп като отбеляза ”Има съгласие за това, че по време на епидемията трябва да се налагат строги санкции, но и трябва да се справяме и с икономиката и икономическите факти. Затова ние винаги ще работим с взаимност с вас и вашата страна за справяне на тези икономически факти”

  Трябва да има организация от двете страни, защото това ще продължи дълго, а този „зелен коридор” трябва да работи, посочи от своя страна премиерът Борисов.

  Всекидневно над 2000 ТИР-ове минават чрез България през нашата граница, посочи валията Канали.

  В края на срещата Екрем Джаналп покани на кафе премиера Борисов-турско кафе, защото знаел, че го харесва. Борисов обаче отхвърли предложението за почерпката, като обясни, че в София по обяд има извънреден Министерски съвет. „ Виж, какво време дойде- като във война, да не можем да си кажем здрасти и да се прегърнем” отвърна той към валията на Одрин и му обща, че когато всичко се оправи, ще има и разговор на кафе.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Хо
   Ходжата на ГРОБ/ДПС
   17 -9
   12:18, 30 мар 2020
   Двама велики Лидери на Свободния свят - Шефа ми Бараба Ганьос и Брат му - Турския Паша Реджеб
  • 2
   Ne
   nelicha - нелича
   11 -2
   13:40, 30 мар 2020
   Времето за транзитно преминаване на камиони извън Евро съюза през нашата страна . Трябва да бъде ограничено в рамките на дванайсет часа . За всеки час просрочено време да се плаща глоба . Това естествено не може да се отнася за камионите , които товарят на наша територия . Според мен само това може да реши проблема с опашката на КПП Капитан Андреево . И няма да има нужда от дипломатически совалки .
   • Ne
    nelicha - нелича
    4 -3
    16:37, 30 мар 2020
    Ако ина подобна договореност . Турската страна няма да си позволи да бави трафика през Капитан Андреево . За това иде реч .
   • Ne
    nelicha - нелича
    5 -1
    17:26, 30 мар 2020
    Има и друго по просто решение . Да не се пускат дя влязат в страната , докато не се изчисти опашката на Капитан Андреево . В условията на пандемия , това е най разумното решение . Проблема става за съседите . Не за нас .
  • 3
   Хи
   Химената
   7 -4
   14:17, 30 мар 2020
   Въ р те да въ р им да точим нафта от летището.
  • 4
   Пе
   Петлето
   10 -1
   15:02, 30 мар 2020
   Ромите от Симеоновград и близките села са вече там.
  • 5
   Бе
   Без бойко
   10 -1
   18:27, 30 мар 2020
   За по-малко от месец се спука балонът за просперитета на държавата и лъсна истината-всичко е оглозгано до кокал и държавата е фалирала.И всичко това-без да е даден и 1 лев за подпомагане на хората и икономиката,доколкото я има. От началото на годината и до сега са взети и предстои да бъдат взети-пет транша по 200 000 000 лв-общо 1 000 000 000 лева и предстои заем от още 1 000 000 000 лева. Два милиарда,за които не знаем,за какво вече са похарчени и за какво ще се похарчат в бъдеще. Грабежът е в колосални размери и ни съсипва за поколения напред. Докато сме арестувани по домовете си е добре да си зададем и си отговорим на един въпрос-вярно ли е ,че от нас не зависи нищо и кой печели от насаждането на чувство за безнадеждност и безпомощност у хората ? Желая здраве на всички !

  Хороскоп за 02.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
  02 юни 2020
  Последни новини