От х:

Днес в x:

1 °C

Малки австралийски кристали разкриват древното магнитно поле на Земята

В малки кристали в Австралия е заключена древната история на първото магнитно поле на нашата планета, изчезнало преди стотици милиони години. И кристалите показват, че това поле е било много по-мощно, отколкото някой е вярвал. Това от своя страна би могло да помогне да се отговори на въпроса защо животът се е появил на Земята.

Тези малки древни кристали се откриват в скали на много повече от половин милиард години. По това време в разтопената скала плували малки магнитни частици. Но когато тази скала се охладила, частиците останали ориентирани по магнитното поле по това време. Тези частици все още са фиксирани по този начин, което предполага, че са били повлияни от много по-мощно магнитно поле, отколкото учените предполагат, разкрива ново проучване.

Магнитното поле на Земята се генерира от въртенето на вътрешното плътно желязно ядро във външното ядро ​​от течно желязо. Простиращо се далеч отвъд земната атмосфера, това поле защитава планетата от опасни частици от космоса, като слънчевия вятър и космическата радиация. Но тъй като видимите му ефекти върху повърхността на планетата са толкова минимални, изучаването на дългата история на полето е трудно. Тази история обаче е важна за разбирането на бъдещето на нашата собствена планета и други планети във Вселената. Знаем, че нашата планета има силен магнитен щит отдавна, защото е задържала повърхностните си води и е запазила живота. В противен случай космическата радиация отдавна би унищожила живота и водата от повърхността и Земята би заприличала много на Марс. Червената планета загубила старото си магнитно поле, когато планетата се охладила и ядрото ѝ спряло да се върти, обясняват изследователите.

Според новото проучване Земята има магнитно ядро ​​от 4,2 милиарда години. Но допреди 565 милиона години, много преди появата на динозаврите и малко преди да се появят многоклетъчни форми на живот при камбрийския взрив, това магнитно ядро ​​работело съвсем различно. В този момент нямало вътрешно ядро. Но магнезиевият оксид, разтворен във изцяло течното ядро ​​по време на същото гигантско въздействие, което създало луната на Земята, бавно се изнасял от ядрото и към мантията. Това движение на магнезия генерирало движение в течното ядро, което създавало ранното магнитно поле на Земята.

Когато магнезиевият оксид изтекъл, полето почти изчезнало, смятат изследователите. Но приблизително по също време ​​се образувало твърдото вътрешно ядро и спасило живота на Земята.

Според конвенционалното разбиране, полето, генерирано от стария магнит с магнезиев оксид, е било много по-слабо от сегашното. Но изучаването на древни кристали циркон, които са се образували, когато планетата е имала старото магнитно поле, показва друго. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Това изследване ни казва нещо за формирането на обитаема планета", казва Джон Тардуно, учен от Университета в Рочестър и автор на новото изследване. "Един от въпросите, на които искаме да отговорим, е защо Земята се е развила така, както се случило. Получаваме все повече доказателства, че магнитно екраниране е имало много рано на планетата."

Източник: Live Science

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини