От х:

Днес в x:

21 °C

Малки австралийски кристали разкриват древното магнитно поле на Земята

В малки кристали в Австралия е заключена древната история на първото магнитно поле на нашата планета, изчезнало преди стотици милиони години. И кристалите показват, че това поле е било много по-мощно, отколкото някой е вярвал. Това от своя страна би могло да помогне да се отговори на въпроса защо животът се е появил на Земята.

Тези малки древни кристали се откриват в скали на много повече от половин милиард години. По това време в разтопената скала плували малки магнитни частици. Но когато тази скала се охладила, частиците останали ориентирани по магнитното поле по това време. Тези частици все още са фиксирани по този начин, което предполага, че са били повлияни от много по-мощно магнитно поле, отколкото учените предполагат, разкрива ново проучване.

Магнитното поле на Земята се генерира от въртенето на вътрешното плътно желязно ядро във външното ядро ​​от течно желязо. Простиращо се далеч отвъд земната атмосфера, това поле защитава планетата от опасни частици от космоса, като слънчевия вятър и космическата радиация. Но тъй като видимите му ефекти върху повърхността на планетата са толкова минимални, изучаването на дългата история на полето е трудно. Тази история обаче е важна за разбирането на бъдещето на нашата собствена планета и други планети във Вселената. Знаем, че нашата планета има силен магнитен щит отдавна, защото е задържала повърхностните си води и е запазила живота. В противен случай космическата радиация отдавна би унищожила живота и водата от повърхността и Земята би заприличала много на Марс. Червената планета загубила старото си магнитно поле, когато планетата се охладила и ядрото ѝ спряло да се върти, обясняват изследователите.

Според новото проучване Земята има магнитно ядро ​​от 4,2 милиарда години. Но допреди 565 милиона години, много преди появата на динозаврите и малко преди да се появят многоклетъчни форми на живот при камбрийския взрив, това магнитно ядро ​​работело съвсем различно. В този момент нямало вътрешно ядро. Но магнезиевият оксид, разтворен във изцяло течното ядро ​​по време на същото гигантско въздействие, което създало луната на Земята, бавно се изнасял от ядрото и към мантията. Това движение на магнезия генерирало движение в течното ядро, което създавало ранното магнитно поле на Земята.

Когато магнезиевият оксид изтекъл, полето почти изчезнало, смятат изследователите. Но приблизително по също време ​​се образувало твърдото вътрешно ядро и спасило живота на Земята.

Според конвенционалното разбиране, полето, генерирано от стария магнит с магнезиев оксид, е било много по-слабо от сегашното. Но изучаването на древни кристали циркон, които са се образували, когато планетата е имала старото магнитно поле, показва друго. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Това изследване ни казва нещо за формирането на обитаема планета", казва Джон Тардуно, учен от Университета в Рочестър и автор на новото изследване. "Един от въпросите, на които искаме да отговорим, е защо Земята се е развила така, както се случило. Получаваме все повече доказателства, че магнитно екраниране е имало много рано на планетата."

Източник: Live Science

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини