От х:

Днес в x:

1 °C

Предотвратимо и лечимо състояние е причина за всяка пета смърт на планетата

Броят на смъртните случаи от сепсис в световен мащаб е много по-голям, отколкото се смяташе досега, като според ново проучване 20% от хората умират от животозастрашаващото състояние.

Изследването, публикувано в The Lancet, установява, че през 2017 г. 49 милиона души са развили сепсис, а 11 милиона са починали от болестта. Това е повече от двойно повече от броя на смъртните случаи, изчислени по-рано - едва 5 милиона смъртни случаи от сепсис в световен мащаб. Това е също повече от броя на смъртните случаи от рак, който убива приблизително 9,6 милиона души всяка година, според Световната здравна организация.

Повече от половината от случаите на сепсис през 2017 г. са възникнали сред деца, много от които са новородени, посочват авторите.

"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от изчислените по-рано, особено след като състоянието е както предотвратимо, така и лечимо", казва старшият автор д-р Мохсен Нагави, професор в Института за здравни метрики на Вашингтон. "Нуждаем се от нов фокус върху превенцията на сепсиса сред новородените и върху справянето с антимикробната резистентност, важен двигател на състоянието."

Сепсисът е "екстремен" имунен отговор на инфекция, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това се случва, когато съществуваща инфекция, например инфекция на кожата, белите дробове или пикочните пътища, предизвиква "верижна реакция" в организма, която води до широко разпространено възпаление, според CDC.

Това възпаление може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и запушени кръвоносни съдове, което от своя страна причинява лош приток на кръв, според Националните здравни институти. В тежки случаи сепсисът може да доведе до органна недостатъчност и животозастрашаващо падане на кръвното налягане.

Много предишни оценки на случаите на сепсис и смъртността разглеждаха само страни със среден и висок доход и разглеждаха само хора, приети в болницата. Новото проучване използва данни от милиони смъртни случаи и медицински записи по целия свят за оценка на случаите на сепсис и смъртните случаи в 195 страни.

Някои от най-честите основни причини за сепсис в изследването са диарично заболяване, респираторни инфекции и заболявания свързани с майчинството, като инфекции след раждане.

Много случаи на сепсис, особено в развиващите се страни, биха могли да бъдат предотвратени с увеличен достъп до ваксини (за намаляване на риска от инфекция), подобрена санитария и адекватно хранене за деца и майки, заяви ръководителят на изследването д-р Кристина Е. Руд от Университета в Питсбърг. Страните с високи доходи също трябва да свършат по-добра работа за предотвратяване на болнично придобити инфекции, както и на хронични заболявания, които могат да направят хората по-податливи на инфекции, каза тя.

Източник: Science Alert

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини