От х:

Днес в x:

25 °C

Предотвратимо и лечимо състояние е причина за всяка пета смърт на планетата

Броят на смъртните случаи от сепсис в световен мащаб е много по-голям, отколкото се смяташе досега, като според ново проучване 20% от хората умират от животозастрашаващото състояние.

Изследването, публикувано в The Lancet, установява, че през 2017 г. 49 милиона души са развили сепсис, а 11 милиона са починали от болестта. Това е повече от двойно повече от броя на смъртните случаи, изчислени по-рано - едва 5 милиона смъртни случаи от сепсис в световен мащаб. Това е също повече от броя на смъртните случаи от рак, който убива приблизително 9,6 милиона души всяка година, според Световната здравна организация.

Повече от половината от случаите на сепсис през 2017 г. са възникнали сред деца, много от които са новородени, посочват авторите.

"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от изчислените по-рано, особено след като състоянието е както предотвратимо, така и лечимо", казва старшият автор д-р Мохсен Нагави, професор в Института за здравни метрики на Вашингтон. "Нуждаем се от нов фокус върху превенцията на сепсиса сред новородените и върху справянето с антимикробната резистентност, важен двигател на състоянието."

Сепсисът е "екстремен" имунен отговор на инфекция, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това се случва, когато съществуваща инфекция, например инфекция на кожата, белите дробове или пикочните пътища, предизвиква "верижна реакция" в организма, която води до широко разпространено възпаление, според CDC.

Това възпаление може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и запушени кръвоносни съдове, което от своя страна причинява лош приток на кръв, според Националните здравни институти. В тежки случаи сепсисът може да доведе до органна недостатъчност и животозастрашаващо падане на кръвното налягане.

Много предишни оценки на случаите на сепсис и смъртността разглеждаха само страни със среден и висок доход и разглеждаха само хора, приети в болницата. Новото проучване използва данни от милиони смъртни случаи и медицински записи по целия свят за оценка на случаите на сепсис и смъртните случаи в 195 страни.

Някои от най-честите основни причини за сепсис в изследването са диарично заболяване, респираторни инфекции и заболявания свързани с майчинството, като инфекции след раждане.

Много случаи на сепсис, особено в развиващите се страни, биха могли да бъдат предотвратени с увеличен достъп до ваксини (за намаляване на риска от инфекция), подобрена санитария и адекватно хранене за деца и майки, заяви ръководителят на изследването д-р Кристина Е. Руд от Университета в Питсбърг. Страните с високи доходи също трябва да свършат по-добра работа за предотвратяване на болнично придобити инфекции, както и на хронични заболявания, които могат да направят хората по-податливи на инфекции, каза тя.

Източник: Science Alert

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини