От х:

Днес в x:

17 °C

Праисторическите крокодили били топлокръвни и това им позволило да преживият застудяването през юрата

Някои древни предшественици на днешните крокодили били топлокръвни, твърди новопроведено изследване.

Палеонтолози от Университета в Единбург анализирали състава на вкаменели зъби на изчезнал крокодил от семейство метриорхинциди.

Открили, че поне един древен предшественик на крокодилите от същото семейство не е бил студенокръвен.

Резултатите подсказват, че животните са можели да повишават температурата си със застудяване на времето, подобно на съвременните птици и бозайници.

А това вероятно им е помогнало да преживят глобалния спад в температурите, преди около 150 милиона години, в края на юрата.

Топлокръвието било ключово за метриорхинцидите и им помогнало да развият делфиноподобно тяло – включително плавници и опашна перка – и да се отправят към океана.

Днешните крокодили са студенокръвни и не могат сами да генерират топлина, което означава, че най-често спят зимен сън през по-студените месеци.

Преходът им от сушата към морето е подобен на прехода на делфините и китовете преди милиони години.

Стойностите на кислород в емайла на вкаменелия зъб били засегнати от телесната температура на животното, а измерването им позволило на учените да открият дали животните са били студено или топлокръвни.

Анализите сочат, че метриорхинцидите са можели да повишават телесната си температура над тази на околната среда, като са използвали метаболизма си за целта.

И макар този процес при тях да е бил по-малко ефективен, отколкото при другите топлокръвни животни, адаптивността им най-вероятно е помогнала да оцелеят, когато температурите се понижили в края на юрата – преди около 150 милиона години.

Студенокръвните им братовчеди телеозавридите имали проблем с адаптацията, но в крайна сметка оцелели.

Телеозавридите се топлели като стоели на слънце, подобно на съвременните крокодили.

Вероятно им е бил трудно да се стоплят при спада на морските температури, което поне отчасти обяснява защо много от тях измрели в края на юрския период.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини