От х:

Днес в x:

11 °C

Експерт: По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли 2020 г.

Oт 1 юли 2020 г. догодина част от регулираната цена на електроенергията за бита и малките предприятия вече ще се формира на пазарен принцип.

Това означава, че битовите потребители ще трябва да избират доставчик на електроенергия, а цената вече няма да е определена от Комисията за енергийно и водно регулиране, както досега, а ще е пазарна, обясни за “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Потребителят не може директно да участва на енергийната борса, затова трябва да сключи договор със снабдител. Вариантите са два – или оставаме при същия доставчик, или избираме друг.

Моят съвет е хората да останат при сегашния си снабдител или ако решат да го сменят, да се насочат към голям доставчик. Причината е, че големият снабдител може да балансира енергията и да предложи на потребителите по-устойчиви цени, категоричен е експертът.

Според него цената, която ще ни предложат, със сигурност ще е по-висока от тази, която сме плащали до този момент. Цените ще се колебаят поне една – две години, докато отношенията не се урегулират, твърди проф. Тасев. Той не изключва възможност да има и спекулативно вдигане на цените.

Внимавайте, когато подписвате договор с доставчика си. “Потребителите е по-добре да изберат договор за 1 година на фиксирана цена, дори тя да е по-висока. Другият вариант е договор на динамична цена, но накрая на годината може да се окаже, че сте платили доста повече”, обясни енергийният експерт.

На въпрос дали токът за бита ще поскъпне след промените от 1 юли 2020 г. от Министерство на енергетиката отговориха, че “включването на домакинствата към свободния пазар на електрическа енергия ще доведе до конкурентни цени за бита, които ще се формират на пазарен принцип”. От ведомството уточняват, че “свободният пазар предполага конкурентна среда, на база на която цените се определят спрямо търсенето и предлагането”.

Поетапното освобождаване на цените за битовите потребители, което трябва да започне след средата на 2020 г., ще продължи през следващите години. Трябва да сме наясно, че това е процес, който в други държави е отнел между 3 и 5 години, посочват от енергийното министерство.

От ведомството не дават конкретен отговор дали са готови с мерките за защита на уязвимите потребители.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини