От х:

Днес в x:

14 °C

Борисов иска закон за партийната субсидия, 8 лв. е само временно

Премиерът Бойко Борисов възложи на финансовия министър Владислав Горанов да се помисли какъв е най-удачният размер на партийната субсидия и да се изготвят правила за какво да се харчи тя. Идеята е ГЕРБ да предложат законови промени или отделен законопроект за парите на партиите. Борисов използва обстоятелството, че медиите излъчват извънредното заседание на кабинета, за да обясни обрата в позицията на ГЕРБ за партийните субсидии. Той потвърди, че до гласуване на размера им от 8 лв. на действителен глас се е стигнало след изнудване от страна на коалиционния партньор Обединени патриоти. "На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът", обясни той пред министрите. И разказа, как лидерът на НФСБ е заявил по телефона пред него и финансовия министър Владислав Горанов: "Или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство".

"Но това не значи че тази тема ще я сваля от нашето внимание. Другата алтернатива беше след това заедно да сме вносители на промяна в Закона за политическите партии или Закон за партийните субсидии, което аз не мога да направя", разкри още той и уточни, че това е обсъдил с Валери Симеонов. "Чухме обидни думи, нито съм говорил с Нинова...", отрече премиерът обвиненията на ДПС, че се е договорил с БСП за 8 лв. на глас. 

Той нарече див популизъм искането за отпадане на субсидиите, като предупреди, че това е най-прекият път към диктатура. Не възприема и другата теза, която застъпваше ДПС, за финансирането с дарения. "Финансиране с дарения поставя под риск по-малките политически партии да не могат да намерят финансиране за своя нормален партиен живот", коментира Борисов.

Накрая на заседанието призна, че на вчерашния Никулден му дожаляло за всички риби, убити за празника. "Ако бях неправителствена организация в защита на животните, щях да организирам бурни протести - убиха шарани, възкликна Борисов. "Иначе по "Дискавъри" дават филми как ги галят, пускат ги, а като ги избият шараните с чука по главата по рибарските магазини, това ни се вижда естествено. Беше ми мъчно за рибите", сподели преживяванията си премиерът.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Цв
    Цв.
    5 -1
    13:26, 7 дек 2019
    Долна лицемерна крадлива мутра.
  • 2
    Аю
    Аюб Хан
    3 0
    17:42, 7 дек 2019
    Борисов изобщо знае ли какво иска

Още новини

Последни новини