От х:

Днес в x:

13 °C

Тийнейджърка влезе в историята на българското карате

Каратистката Ивана Каменова влезе в историята на българското карате, като оглави вечната ранглиста в нейната категория "Джуниър" до 53 килограма. Класацията я прави първата родна каратистка, която е достигнала до това ниво.

Зад гърба си 17-годишното момиче има много спечелени купи и медали, а на последното Световно първенство тя печели сребърния медал, което я прави вицешампионка по олимпийско карате.

Независимо сребърното отличие, Ивана оглавява класацията и във временната ранглиста, която се базира на всички натрупани точки от изминалите състезания. Успехът е още по-голям за България, тъй като тя е на чело не само във временната класация, но й класацията за всички времена в своята категория.

Пред Нова телевизия, Ивана разказва, че въпреки риска от спорта, родителите й са неотлъчно до нея и я подкрепят. Тя започва да тренира на 10-годишна възраст, а това, което я грабва най-много, е треньорът й Николай Цанев и неговият подход.

Тя не подценява училището, за което казва, че е много важна част от живота й. "Каратето ми помага много, за да организирам времето си и да съм по-мобилна", казва тя и допълва, че е отличничка както в спорта, така и в училище.

"Искам да постигна целите си. Готова съм да премина през всичко, за да достигна до върха", споделя каратистката.

"Ивана е спечелила всичко, което може да бъде спечелено, до този момент. Тя е бъдещето на нашия спорт, тъй като след Световното първенство оглави ранглистите в категорията си и направи нещо, което не е постигано от никого до момента", разказва треньорът й Николай Цанев. По думите му всички те са настроени за нови победи и върхове, а следващото стъпало, което Ивана трябва да премине, е да стане световен шампион.

2020 година е от изключителна важност за момичето. Предстои й да вземе участие на Световно първенство за юноши в Дубай. В Будапеща пък я очаква Европейско първенство за юноши и младежи.

След това ще навърши 18 години и ще влезе в категория "жени". Именно тогава ще има възможност да участва в Световната лига, за където се надява да извоюва квота за участие.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини