От х:

Днес в x:

Четирите вековни дървета край Хасково са вече обозначени

Изображение 1 от 2

    Четирите дъба в местността „Идимирли“ край Хасково, които бяха обявени със заповед на министъра на околната среда и водите за вековни в началото на годината вече са с информационно-обозначителни табели.

    Община Хасково е изпълнител на обозначаването, като собственик на територията, където се намират старите дървета. Те са от вида дръжкоцветен дъб и са на възраст между 270 и 350 години. Височината им е около 12 метра и са с обиколка на стъблата от 3,80 до 4,80 метра.

    Предложението за обявяването им за вековни е на Стефан Айвазов от Хасково, който вече е студент. Младият мъж дълги години беше един от най-активните доброволци в групата „Приятели на природата“.

    С четирите дръжкоцветен дъба, вековните дървета в Хасково със защитен статут от закона вече са пет. Първото, което беше обявено под защита дърво се намира в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

    Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние. Нарушителите на тази заповед носят административно наказателна отговорност.


    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      18 -2
      08:48, 4 окт 2019
      Браво, повече такива инициативи са нужни.
      Във време, в което глобалното затопляне е факт,всяка частица зеленина ни е нужна- на нас, и на тези след нас.
      За съжаление не всички мислят така.В двора на бившата "Мануела" ,са изсечени много дървета.Не мога да преценя на колко години са били, но явно някой неук "новобогаташ" , вообще не мисли "в зелено".
      Отделно, на самият булевард "Съединение, е отрязана короната на едно доста старо дърво!
      Ощина Хасково, знам че треперите за службичките си, поради смяна на кметският стол, но е хубаво да поработите - ей така - за разнообразие.
      • Па
        Павлов
        3 -4
        14:49, 4 окт 2019
        Абе май не си хасковлия, щом говориш за глобално затопляне, или си много млад, и не помниш какви жеги е имало в Хасково, много преди папагалите /като Грета/ да запеят за "глобалното затопляне".
      • Па
        Пак Павлов
        1 0
        14:52, 4 окт 2019
        За останалото в пост-а съм съгласен напълно!
    • 2
      А.
      А. Атанасов
      13 0
      09:23, 4 окт 2019
      Поздравления за чудесната инициатива. Успех на колегата студент в новото му начинание. Да продължава да се бори за природата и да се грижи за родния си край!
    Последни новини