От х:

Днес в x:

32 °C

Току-що бе потвърдено, че на Земята е имало живи организми преди 3,5 милиарда години

Най-сетне са открити твърди доказателства, че австралийските скали на 3,5 милиарда години наистина съдържат вкаменелости от най-старите известни микроорганизми.

Констатациите ще сложат точка на дебат, който тече години наред и дори могат да хвърлят светлина върху загадката как са функционирали някои от най-ранните форми на живот на Земята.

Рафаел Баумгартнер от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и неговите колеги изследват скали в областта Пилбара в Западна Австралия. Този район съдържа едни от най-старите запазени скали на Земята. От трите най-важни обекта най-старият е формацията Дресър със скали на възраст 3,48 милиарда години.

Формацията Дресър изглежда, че съдържа слоести структури, наречени строматолити. 

 

Смята се, че строматолитите имат биогенен произход още от откриването им през 80-те години. Те се образуват, когато микроорганизмите се натрупват нараствайки на тънки слоеве, които след това се покриват със седименти, след това се образуват нов слой микроби отгоре и т.н.

Въпреки силните текстурни доказателства обаче, тази теория е недоказана в продължение на почти четири десетилетия, тъй като учените не успяха да докажат категорично присъствието на запазени останки от органична материя - до настоящата публикация в престижното списание Geology.

Екипът на Баумгартнер открива много слоеве, които приличат на строматолити. Те съдържат „изключително добре запазена органична материя“, отбелязва Баумгартнер, включително нишки от този вид, който се наблюдава при микробите образуващи тънки слоеве, наречени биофилми. Множество химични анализи показват, че тази органична материя идва от живи организми.

„Открихме категорични доказателства за най-ранния живот на Земята“, съобщава Баумгартнер. „Няма намерени убедителни доказателства за наличието на органични вещества или микроби по-стари от нашите“.

Има много твърдения за по-стари вкаменелости или за химически следи от живот, някои датирани преди повече от 4 милиарда години. Но никое от тях не е общоприето от научната общност.

Органичната материя, открита от екипа на Баумгартнер, е предимно уловена в капан във вътрешността на един минерал, наречен пирит или "златото на глупците", който съдържа предимно желязо и сяра.

Златото на глупците

Тъй като микробите са толкова добре запазени, пиритът трябва да се е образувал бързо - може би дори докато са били живи. Ако това е вярно, това може да разкрие стратегията им за оцеляване. Някои съвременни микроби живеят от сяра и произвеждат пирит като отпадъчен продукт. Микробите във Формацията Дресър може да са правили същото, предполага Баумгартнер.

„Намерихме запазена в пирита на строматолитите органична материя и това бе много вълнуващо - видяхме изключително запазени кохерентни нишки и нишки, които обикновено са останки от микробни биофилми“, разказва д-р Баумгартнер.

Пиритът може да е играл важна роля за произхода на живота, ако първите живи организми са използвали сяра като източник на енергия. Това е в основата на хипотеза, предложена от Гюнтер Вахтершаузер в края на 80-те години.

Указания за търсене на живот на Марс

Не е ясно в каква среда са били образувани първоначално строматолитите. През 2017 г. Тара Джокич (Tara Djokic) показа, че части от Формацията Дресър са били суша с горещи извори, но в други региони изглежда е било плитко море. Баумгартнер подозира, че Формацията Дресър е била крайбрежен район.

 

Тъй като тези находища са приблизително на същата възраст като кората на Марс, смята се, че биха могли да ни кажат как да открием потенциални фосили на Марс - особено след като има доказателства, че някога Червената планета е имала горещи извори.

Всъщност НАСА проучва Пилбара, за да се опита да научи възможните геоложки подписи, които биха могли да показват наличието на строматолити.

"Разбирането къде може да се появи животът е наистина важно, за да разберем нашия произход", заяви Баумгартнер. "И оттам би могло да ни помогне да разберем къде би могъл да се появи животът - например къде е стартирал на други планети"

„Те са свършили добра работа“, коментира Линдзи Хейс (Lindsay Hays), учен от програмата на НАСА по астробиология във Вашингтон. Все пак Хейс предупреждава, че е нужно по-внимателното проучване на скалите за евентуално алтернативни обяснения, но потвърждава, че доказателствата на Баумгартнер се основават на множество техники, което ги прави надеждни. 

СправкаNano−porous pyrite and organic matter in 3.5-billion-year-old stromatolites record primordial life, Baumgartner et al., Geology, 2019

Източник:

Fossilised microbes from 3.5 billion years ago are oldest yet found, New Scientist

Earliest signs of life: scientists find microbial remains in ancient rocks, UNSW

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини