От х:

Днес в x:

8 °C

Току-що бе потвърдено, че на Земята е имало живи организми преди 3,5 милиарда години

Най-сетне са открити твърди доказателства, че австралийските скали на 3,5 милиарда години наистина съдържат вкаменелости от най-старите известни микроорганизми.

Констатациите ще сложат точка на дебат, който тече години наред и дори могат да хвърлят светлина върху загадката как са функционирали някои от най-ранните форми на живот на Земята.

Рафаел Баумгартнер от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и неговите колеги изследват скали в областта Пилбара в Западна Австралия. Този район съдържа едни от най-старите запазени скали на Земята. От трите най-важни обекта най-старият е формацията Дресър със скали на възраст 3,48 милиарда години.

Формацията Дресър изглежда, че съдържа слоести структури, наречени строматолити. 

 

Смята се, че строматолитите имат биогенен произход още от откриването им през 80-те години. Те се образуват, когато микроорганизмите се натрупват нараствайки на тънки слоеве, които след това се покриват със седименти, след това се образуват нов слой микроби отгоре и т.н.

Въпреки силните текстурни доказателства обаче, тази теория е недоказана в продължение на почти четири десетилетия, тъй като учените не успяха да докажат категорично присъствието на запазени останки от органична материя - до настоящата публикация в престижното списание Geology.

Екипът на Баумгартнер открива много слоеве, които приличат на строматолити. Те съдържат „изключително добре запазена органична материя“, отбелязва Баумгартнер, включително нишки от този вид, който се наблюдава при микробите образуващи тънки слоеве, наречени биофилми. Множество химични анализи показват, че тази органична материя идва от живи организми.

„Открихме категорични доказателства за най-ранния живот на Земята“, съобщава Баумгартнер. „Няма намерени убедителни доказателства за наличието на органични вещества или микроби по-стари от нашите“.

Има много твърдения за по-стари вкаменелости или за химически следи от живот, някои датирани преди повече от 4 милиарда години. Но никое от тях не е общоприето от научната общност.

Органичната материя, открита от екипа на Баумгартнер, е предимно уловена в капан във вътрешността на един минерал, наречен пирит или "златото на глупците", който съдържа предимно желязо и сяра.

Златото на глупците

Тъй като микробите са толкова добре запазени, пиритът трябва да се е образувал бързо - може би дори докато са били живи. Ако това е вярно, това може да разкрие стратегията им за оцеляване. Някои съвременни микроби живеят от сяра и произвеждат пирит като отпадъчен продукт. Микробите във Формацията Дресър може да са правили същото, предполага Баумгартнер.

„Намерихме запазена в пирита на строматолитите органична материя и това бе много вълнуващо - видяхме изключително запазени кохерентни нишки и нишки, които обикновено са останки от микробни биофилми“, разказва д-р Баумгартнер.

Пиритът може да е играл важна роля за произхода на живота, ако първите живи организми са използвали сяра като източник на енергия. Това е в основата на хипотеза, предложена от Гюнтер Вахтершаузер в края на 80-те години.

Указания за търсене на живот на Марс

Не е ясно в каква среда са били образувани първоначално строматолитите. През 2017 г. Тара Джокич (Tara Djokic) показа, че части от Формацията Дресър са били суша с горещи извори, но в други региони изглежда е било плитко море. Баумгартнер подозира, че Формацията Дресър е била крайбрежен район.

 

Тъй като тези находища са приблизително на същата възраст като кората на Марс, смята се, че биха могли да ни кажат как да открием потенциални фосили на Марс - особено след като има доказателства, че някога Червената планета е имала горещи извори.

Всъщност НАСА проучва Пилбара, за да се опита да научи възможните геоложки подписи, които биха могли да показват наличието на строматолити.

"Разбирането къде може да се появи животът е наистина важно, за да разберем нашия произход", заяви Баумгартнер. "И оттам би могло да ни помогне да разберем къде би могъл да се появи животът - например къде е стартирал на други планети"

„Те са свършили добра работа“, коментира Линдзи Хейс (Lindsay Hays), учен от програмата на НАСА по астробиология във Вашингтон. Все пак Хейс предупреждава, че е нужно по-внимателното проучване на скалите за евентуално алтернативни обяснения, но потвърждава, че доказателствата на Баумгартнер се основават на множество техники, което ги прави надеждни. 

СправкаNano−porous pyrite and organic matter in 3.5-billion-year-old stromatolites record primordial life, Baumgartner et al., Geology, 2019

Източник:

Fossilised microbes from 3.5 billion years ago are oldest yet found, New Scientist

Earliest signs of life: scientists find microbial remains in ancient rocks, UNSW

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019

Случаен виц

Последни новини