От х:

Днес в x:

9 °C

Синтетична бактерия показа как се е появил общият прародител на всичко живо

Биолози от Китай и САЩ създадоха синтетична бактерия, подобна на предците на митохондриите - енергийните централи на клетките на човека, животните, гъбите и растенията. Резултатите от опитите с бактерията са представени в PNAS.

"Тези изкуствени организни ни позволяват да проверим двете ключови теории за еволюцията на живота — прехода от света на РНК в света на ДНК, съшо така как са се появили предците на многоклетъчните животни. те ни позволяват да търсим отговорите на еволюционни въпроси, смятани за нерешими в миналото", казва Питър Шулц (Peter Schultz) от Института Скрипс в Ла Хоя.

Според съвременната наука еукариотите  — сложни клетки с обособено ядро и пълен комплект други органели,  са се появили при асимилацията на различни бактерии и археи. Митохондриите са типичен пример за това. Те са отделени от останалата част от клетката с двойна мембрана, подобна на обвивката на бактериите, имат собствена ДНК и система за синтез на протеини (АТФ). Фотосинтезиращите органели на растенията - хлоропластите, имат аналогично естество. "Опитомяването" на митохондриите е било ключов момент в еволюцията на нашите едноклетъчни прародители, смятат биолозите.

Митохондриите играят ключова роля за живота на клетките и на човека, и на всички останали еукариоти, затова много учени днес смятат, че това "опитомяване" е станало в най-ранните етапи на еволюцията на многоклетъчните живи същества, преди те да се обособят на животни, гъби и растения.

Шулц и колегите му за първи път създават "инструмент", с който да проверят така ли е това и да разберат как бактерите са проникнали и заживяли като митохондрии в клетките на предците на всички живи същества в древни времена - теорията за ендосимбиозата.

Изследователите модифицирaли кардинално ДНК на обикновена чревна пръчица, като и добавили гени за синтеза на АТФ и изхвърлили всичко излишно. Направили също така бактерията зависима от постъпването на определени хранителни вещества от клетката - приемник.

Синтетичната "митохондрия" не можела да произвежда сама витамин В1, критично важен за оцеляването и размоножаването на бактериите, в генома ѝ липсват и много други критично важни гени. 

Модифицираните бактерии учените поставили в клетки дрожди, които били също променени. Дрождите имали нефункциониращи митохондрии, така че били лишени от приток на АТФ и обречени на стагнация или смърт. 

Ако теориятя за "опитомяването" е вярна, в тази ситуация изходът би бил дрождите без митохондрии биха започнали да съжителстват със синтетичната "митохондрия". Освен това нейната обвивка била модифицирана, за да не бъде забелязана от имунната система на приемника, но и да не може да живее във външна среда самостоятелно. 

Действително всичко се случило точно така - появата на модифицираната бактерия в клетките на умиращите дрожди ги оживила. Те започнали цикъл на размножаване, пренасяйки в поколението новите си "митохондрии". Никакви проблеми не били установени в работата на синтетичните митохондрии през над 40 цикъла на деление на дрождите. 

В този експеримент биолозите "помогнали" на митохондрията с проникването в клетката "приемник", при следващи експерименти те възнамеряват да проучат как това се е случило в древността.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини