От х:

Днес в x:

29 °C

Синтетична бактерия показа как се е появил общият прародител на всичко живо

Биолози от Китай и САЩ създадоха синтетична бактерия, подобна на предците на митохондриите - енергийните централи на клетките на човека, животните, гъбите и растенията. Резултатите от опитите с бактерията са представени в PNAS.

"Тези изкуствени организни ни позволяват да проверим двете ключови теории за еволюцията на живота — прехода от света на РНК в света на ДНК, съшо така как са се появили предците на многоклетъчните животни. те ни позволяват да търсим отговорите на еволюционни въпроси, смятани за нерешими в миналото", казва Питър Шулц (Peter Schultz) от Института Скрипс в Ла Хоя.

Според съвременната наука еукариотите  — сложни клетки с обособено ядро и пълен комплект други органели,  са се появили при асимилацията на различни бактерии и археи. Митохондриите са типичен пример за това. Те са отделени от останалата част от клетката с двойна мембрана, подобна на обвивката на бактериите, имат собствена ДНК и система за синтез на протеини (АТФ). Фотосинтезиращите органели на растенията - хлоропластите, имат аналогично естество. "Опитомяването" на митохондриите е било ключов момент в еволюцията на нашите едноклетъчни прародители, смятат биолозите.

Митохондриите играят ключова роля за живота на клетките и на човека, и на всички останали еукариоти, затова много учени днес смятат, че това "опитомяване" е станало в най-ранните етапи на еволюцията на многоклетъчните живи същества, преди те да се обособят на животни, гъби и растения.

Шулц и колегите му за първи път създават "инструмент", с който да проверят така ли е това и да разберат как бактерите са проникнали и заживяли като митохондрии в клетките на предците на всички живи същества в древни времена - теорията за ендосимбиозата.

Изследователите модифицирaли кардинално ДНК на обикновена чревна пръчица, като и добавили гени за синтеза на АТФ и изхвърлили всичко излишно. Направили също така бактерията зависима от постъпването на определени хранителни вещества от клетката - приемник.

Синтетичната "митохондрия" не можела да произвежда сама витамин В1, критично важен за оцеляването и размоножаването на бактериите, в генома ѝ липсват и много други критично важни гени. 

Модифицираните бактерии учените поставили в клетки дрожди, които били също променени. Дрождите имали нефункциониращи митохондрии, така че били лишени от приток на АТФ и обречени на стагнация или смърт. 

Ако теориятя за "опитомяването" е вярна, в тази ситуация изходът би бил дрождите без митохондрии биха започнали да съжителстват със синтетичната "митохондрия". Освен това нейната обвивка била модифицирана, за да не бъде забелязана от имунната система на приемника, но и да не може да живее във външна среда самостоятелно. 

Действително всичко се случило точно така - появата на модифицираната бактерия в клетките на умиращите дрожди ги оживила. Те започнали цикъл на размножаване, пренасяйки в поколението новите си "митохондрии". Никакви проблеми не били установени в работата на синтетичните митохондрии през над 40 цикъла на деление на дрождите. 

В този експеримент биолозите "помогнали" на митохондрията с проникването в клетката "приемник", при следващи експерименти те възнамеряват да проучат как това се е случило в древността.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини