От х:

Днес в x:

13 °C

Тъмна биосфера: Хилядолетни непознати организми обитават земните недра

  Дълбоко под повърхността на Земята, в условия, които никога не сме смятали за годни за живот, немислило количество разнообразни организми населяват планетата. Земята е обвита от непозната невероятно огромна и дълбока "тъмна биосфера" от подземни форми на живот, които учените едва започват да разбират.

  Най-дълголетните и най-стари организми в света процъфтяват на места, където животът изобщо не би трябвало да съществува, а в нови изследвания учените са определили количествено тази "тъмна материя" на микробния свят.

  "Преди десет години бяхме взели проби от само няколко места, където очаквахме да намерим живот", обяснява микробиологът Карън Лойд от Университета на Тенеси в Кноксвил.

  "Сега, благодарение на ултра-дълбокото вземане на проби, знаем, че можем да ги намерим почти навсякъде, макар че вземането на проби очевидно достига само безкрайно малка част от дълбоката биосфера".

  В предварителен преглед на резултатите от епична 10-годишна колаборация на над 1000 учени, Лойд и други изследователи в Deep Carbon Observatory (DCO) изчисляват, че дълбоката биосфера - зоната на живот под земната повърхност, заема обем между 2 и 2,3 милиарди кубични километри (от 0,48 до 0,55 милиарда кубични мили). Това е почти два пъти повече от обема на всички океани в света. Дълбоката биосфера е огромен източник на безброй форми на живот -  от 15 до 23 милиарда тона въглеродна маса (между 245 и 385 пъти по-голяма от еквивалентната маса на всички хора на повърхността).

  Изводите, представляващи многобройни проучвания, проведени в стотици обекти по света, се основават на анализи на микроби, извлечени от седиментни проби, извлечени 2,5 километра под морското дъно и пробити от повърхностни мини и сондажи на повече от 5 километра

  Скрити в тези дълбочини, двете форми на микроби (бактерии и археи) доминират в дълбоката биосфера и се очаква да съставляват 70% от всички земни бактерии и археи.

  Колко видове организми има там, никой не знае. Но учените от Deep Carbon Observatory твърдят, че милиони различни видове чакат да бъдат открити и характеризирани.

  "Навсякъде има живот, навсякъде има вдъхновяващо изобилие от неочаквани и необичайни организми", казва микробиологът Мич Согин от морската биологична лаборатория в Уудс Хол, Масачузетс

  Тези форми на живот са необичайни не само с външния вид и местообитанието си, но и с начина, по който те съществуват - с невероятно бавни и дълги жизнени цикли, протичащи в почти геоложки времеви рамки и при отсъствие на слънчева светлина, получавайки химическа енергия от обкръжаващите ги скали. 

  "Най-странното нещо за мен е, че някои организми може да съществуват от хилядолетия ", казва Лойд на The Guardian.. "Те са метаболитно активни, но в стазa, с по-малко енергия, отколкото смятахме, че е възможнo да се поддържа живот".

  Подобни констатации не само подкрепят идеята, че дълбоко подземният живот може да съществува другаде във Вселената, скрит в дълбините на чужди светове, но те също поставят на изпитание нашето определение за това, какво всъщност е животът.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини