От х:

Днес в x:

Тъмна биосфера: Хилядолетни непознати организми обитават земните недра

  Дълбоко под повърхността на Земята, в условия, които никога не сме смятали за годни за живот, немислило количество разнообразни организми населяват планетата. Земята е обвита от непозната невероятно огромна и дълбока "тъмна биосфера" от подземни форми на живот, които учените едва започват да разбират.

  Най-дълголетните и най-стари организми в света процъфтяват на места, където животът изобщо не би трябвало да съществува, а в нови изследвания учените са определили количествено тази "тъмна материя" на микробния свят.

  "Преди десет години бяхме взели проби от само няколко места, където очаквахме да намерим живот", обяснява микробиологът Карън Лойд от Университета на Тенеси в Кноксвил.

  "Сега, благодарение на ултра-дълбокото вземане на проби, знаем, че можем да ги намерим почти навсякъде, макар че вземането на проби очевидно достига само безкрайно малка част от дълбоката биосфера".

  В предварителен преглед на резултатите от епична 10-годишна колаборация на над 1000 учени, Лойд и други изследователи в Deep Carbon Observatory (DCO) изчисляват, че дълбоката биосфера - зоната на живот под земната повърхност, заема обем между 2 и 2,3 милиарди кубични километри (от 0,48 до 0,55 милиарда кубични мили). Това е почти два пъти повече от обема на всички океани в света. Дълбоката биосфера е огромен източник на безброй форми на живот -  от 15 до 23 милиарда тона въглеродна маса (между 245 и 385 пъти по-голяма от еквивалентната маса на всички хора на повърхността).

  Изводите, представляващи многобройни проучвания, проведени в стотици обекти по света, се основават на анализи на микроби, извлечени от седиментни проби, извлечени 2,5 километра под морското дъно и пробити от повърхностни мини и сондажи на повече от 5 километра

  Скрити в тези дълбочини, двете форми на микроби (бактерии и археи) доминират в дълбоката биосфера и се очаква да съставляват 70% от всички земни бактерии и археи.

  Колко видове организми има там, никой не знае. Но учените от Deep Carbon Observatory твърдят, че милиони различни видове чакат да бъдат открити и характеризирани.

  "Навсякъде има живот, навсякъде има вдъхновяващо изобилие от неочаквани и необичайни организми", казва микробиологът Мич Согин от морската биологична лаборатория в Уудс Хол, Масачузетс

  Тези форми на живот са необичайни не само с външния вид и местообитанието си, но и с начина, по който те съществуват - с невероятно бавни и дълги жизнени цикли, протичащи в почти геоложки времеви рамки и при отсъствие на слънчева светлина, получавайки химическа енергия от обкръжаващите ги скали. 

  "Най-странното нещо за мен е, че някои организми може да съществуват от хилядолетия ", казва Лойд на The Guardian.. "Те са метаболитно активни, но в стазa, с по-малко енергия, отколкото смятахме, че е възможнo да се поддържа живот".

  Подобни констатации не само подкрепят идеята, че дълбоко подземният живот може да съществува другаде във Вселената, скрит в дълбините на чужди светове, но те също поставят на изпитание нашето определение за това, какво всъщност е животът.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  10 апр 2020
  Последни новини