От х:

Днес в x:

22 °C

Универсалният общ предшественик на живота LUCA се появил по-рано

  Преди около 4,5 милиарда години една протопланета, наречена Тея, се разбива в Земята, раждайки нашата луна. Сравнително кратко време по-късно, става монументално раждане от друг вид. Според документ, публикуван в Nature Ecology & Evolution, все още неидентифицираният микроб, за който учените вярват, че е предшественик на целия клетъчен живот на Земята, е роден някъде преди 3,9 милиарда години.

  Както се оказва, последният универсален общ предшественик или last universal common ancestor  – LUCA за кратко – се появява още по-рано отколкото учените предполагаха досега.

  Учените определяха раждането на LUCA до период от 3,5 до 3,8 милиарда години, но новите доказателства, изследвани в проучването, показват, че това се е случило около сто милиона години по-рано.

  Изследователите от университетите в Бристол и Бат определиха новата епоха на LUCA, използвайки концепцията за „молекулярен часовник“, която не разчита само на вкаменелости, за да изгради график за ранната фаза на Земята. Когато става въпрос за вкаменелости от ранния период на Земята, винаги има и по-стари, които чакат да бъдат изложени, което може да изглежда вълнуващо, но създава трудности при определяне на времева рамка.

  Молекулярният часовник, за разлика от тях, използва различия в геномите на отделните видове, за да каже колко време е минало, тъй като те са споделяли общ прародител. Основната идея е, че колкото повече мутации споделят два вида, толкова повече време е изминало, тъй като техните еволюционни пътеки се различават.

  Екипът прилага вариант на този подход към някои от най-старите съществуващи вкаменелости, които някога са откривани, надявайки се, че ще разкрият кога се е родил LUCA.

  „Използвахме такава часовникова рамка, при която клоните в еволюционното дърво могат да имат различни скорости на еволюция“, обяснява водещият автор Холи Бетс от университета в Бристол. „Тъй като разликите във възрастта, които молекулярният часовник дава, са относителни, обяснява Бетс,   „след това използваме фосилни калибрирания, за да закрепим дървото в реално време“.

  Бетс и нейният екип използват консервативен подход, в който вкаменелостите могат да бъдат датирани с увереност, за да променят параметрите на часовника и да интегрират всички резултати. Това означава, че „въпреки че нашите резултати не са непременно супер точни, те трябва да бъдат отноително прецизни“. В крайна сметка екипът изследва 29 гени от общо 102 живи организми, представляващи бактерии, архаии и еукариоти (многоклетъчни организми, които включват животни, растения и гъби). След това използват девет вкаменелости, за да закотвят дървото, включително и микрофосили, открити в австралийската формация Strelly Pool, датирани на около 3,4 милиарда години, което ги прави най-старите потвърдени вкаменелости.

  Използвайки дървото, учените установяват, че бактериите и архаите се появяват около един милиард години след LUCA, докато еукариотите се появяват около 1,8 милиарда години след това. Откритието за еукариотите е в съответствие с предишните изследвания и потвърждава, че човешката линия не е една от основните в развитието на живота. По-рано популярните теории твърдят, че животът се е развил от три клона – еукариоти, бактерии и архея – но сега изглежда, че еукариотите се появяват по-късно от оригиналните клонове на живота.

  „Вместо това, еукариотите възникват от археята и се формират чрез ендосимбиоза между археална клетка и бактериална клетка“, казва Бетс. „Така че основната хипотеза сега има две основни линии на живот – бактериите и археата, като еукариотите се различават като линия в тях“.

  От това откритие следва, че бактериите и археата се отделят от LUCA – и така става възможно да се използват тези две линии, за да се разбере колко е стар LUCA, обяснява съавторът на изследването и професор по филогеномика в университета в Бристол Давиде Пизани, доктор на науките. Чрез по-нататъшното прилагане на метода на молекулярния часовник те изчисляват, че LUCA е роден преди около 3,9 милиарда години.

  Пизани казва, че се надява, че това изследване е само едно от първите от многото, в които се комбинират вкаменелостите и генетичните данни  „не само за да установят срокове, но и да разберат еволюцията по-широко“.

  „Фосилите могат да ни кажат толкова много, особено когато има толкова малко останали от ранните стадии на Земята“, казва Бетс. „Но никакви вкаменелости никога не могат да ни покажат истинската възраст на рода от който са останали, защото трябва родът е съществувал преди да са се образували вкаменелостите. Това прави молекулярният часовник толкова полезен, като можем да го използваме, за да погледнем във времето преди вкаменелостта, когато всъщност се появяват линиите на живота.

  Публикувано в изданието Inverse.

  Източник: megavselena.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  13 юли 2020
  Последни новини