От х:

Днес в x:

4-ти клас по селата: Хлапетата не знаят!

Изключително ниски резултати по 4-те основни предмета в 4-ти клас, показа проведеното външно оценяване на децата от селските училища. С колкото по-малко ученици са школата, толкова по слаби са оценките. Така например в любимешкото село Георги Добрево, средната оценка на само 10-те/!!!/ ученика, е 3 с много условности. Същото е положението и при 7-те деца от училището в село Радовец Тополовградско и още по зле ако е възможно това, в Левка- Свиленградско. Тези училища чиито общ брой възпитаници не могат да напълнят една хасковска паралелка, бяха пощадени от оптимизацията провела се масово в региона през миналата година. Част от допуснатите на тестовете грешки, поставят под съмение самата грамотност на учениците, и елементарни познания за природата и обществото, коментират стъписани образователни експерти.

Резултатите масово се подобряват в училищата от общинските центрове. В областта на първо място по резултати е хасковското училище Любен Каравелов. Отлични оценки имат още Климент Охридски и Иван рилски, както и димитровградското Пенчо Славейков и харманлийското Алеко Константинов. Поглед по предмети показва че математиката бележи сериозно отстъпление средно 4.58 срещу 5.11 през миналата година. това са и най слабите резултати от 4-те предмета. Оценките по български език и литература са паднали от 5 на 4.70, а човекът и природата на 4.90 спрямо отличен 5.50 през 2008-ма. Единствения ръст, при това с цяла единица, е по човек и общество 5.40 спрямо 4.40.

Външното оценяване има за цел да покаже покрития минимум от знания по държавния образователен стандарт в края на началния етап на обучение. От 2-ри юни започва оценяването и на прогимназиалния модул-5, 6, и 7-ми класове.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини