От х:

Днес в x:

Световни учени: Александровската гробница е пресолена

В тракийската гробница край Александрово има много соли, а това не е само естетичен проблем. Солите навлизат в структурата на камъка и могат да го разрушат, а оттам – повреждане на уникалните фрески по стените на некропола. За това предупреди днес Естел фон Плеве Лейзен от групата световни светила на науката, посетила уникалния комплекс вчера.

Когато се променя температурата на въздуха и водата, солите стават на кристали и променят и структурата на камъка. А стените, върху които са изрисувани фреските, са от камък, допълни преподавателката от университета в Кьолн.

В гробницата е бъкано с бактерии и микроорганизми, каза Томас Уоршайд, друг член на научната група. Той е световноизвестен микробиолог и задачата му бе да прецени състоянието микросредата в некропола и евентуалните мерки за съхраняване и консервация на паметника.

Стенописите са в голяма опасност и решаването на проблема е свързано с различни клонове на науката, каза на свой ред италианският проф. Камуфо, специалист по консервация на паметници.

На брифинга днес в общината присъстваше и главният реставратор на гробницата Петър Попов. Той бе радостен да чуе, че световно признатите му колеги и научни светила оценяват високо свършеното досега по запазването на стенописите.

След излизането на резултатите от изследванията на учените ще бъде предложен комплекс от мерки, които ще съхранят и запазят уникалните тракийски стенописи на александровската гробница.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини