От х:

Днес в x:

Откриват ново ателие за консервация и реставрация в НАИМ при БАН

Директорът на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН) доц. д-р Христо Попов ще открие новото ателие към Лаборатория за анализи, консервация и реставрация (ЛАКР). Това съобщиха от НАИМ-БАН.

Събитието е на 29 март, вторник, от 15.00 ч. Предоставяйки нова апаратура и повече пространство, новото ателие  дава възможност на ЛАКР да повиши съществено техническия си капацитет и да допринесе за утвърждаването на лабораторията като основен център за опазването и представянето на българското културно-историческо наследство. Осъществяването на проекта е подкрепено от БАН и програма ИНФРАМАТ. 

„Постоянно получаваме запитвания за реставрация на предмети от цялата страна. Повечето ни регионални музеи нямат собствени реставратори, защото няма специалисти на пазара. Изграждането на един такъв специалист отнема много години, изисква талант и усет към изкуството, работа с най-различни материали и добри условия на труд. Новото ни ателие ще предостави такива условия, ще отвори пространство за стажанти и за гости-реставратори. Благодаря на Българската академия на науките и програмата ИНФРАМАТ за реализацията на този проект“,  сподели директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов.

Новото ателие повишава в значителна степен работната площ и капацитета на лабораторията и ще може да обслужва нарастващата нужда от обработване на находки от археологически обекти и от фондовете на Археологическия музей. То осигурява от четири до шест допълнителни работни места, предоставя условия за работа с експонати с по-големи размери - каменни паметници и керамика и е в процес на оборудване с нова апаратура. Допълнителните работни места повишават ефективността на лабораторията в дейности, свързани с обучение на стажанти и при обмяната на опит в контактите с други специализирани в областта на консервацията и реставрацията институции.

Ежегодно НАИМ-БАН подготвя редица изложби в рамките на страната и предмети за изложби в чужбина. Тази дейност е изцяло в полза на обществеността, тъй като помага за социализирането на богатото ни културно-историческо наследство.  През последните години бяха представени редица големи и важни изложби с ярък отзвук сред широката публика и в научните среди.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини