От х:

Днес в x:

Паметникът Шипка ще бъде реставриран

Предстои реставрация на паметника Шипка.

Проектът е на стойност над 14 милиона лева и се търси изпълнител по него, съобщи bTV. Обществените поръчки за ремонта вече са обявени и дейностите могат да започнат още през юни.

През последните години заради метеорологичните условия паметникът е изправен пред конструктивни проблеми.

„Паметникът е конструктивно здрав, но основният му проблем е проникващата в него влага, най-вече от дъждовете и при топенето на снеговете. Тя прониква във вътрешността на стените на паметника през компрометираните фугиращи смеси“, казва директорът на Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Вече има изготвен проект за възстановяването на Шипка, но избран изпълнител все още няма. По думите на Ангелов всички налични останали по фасадите фугиращи смеси да бъдат отстранени ръчно, те са с общ размер от над 8200 линейни метра.

„Ще се наложи определено количество каменни блокове по фасадите да бъдат подменени, тъй като част от тях са компрометирани. Призовавам потенциалните кандидати много внимателно да се запознаят с проектната документация, количествената сметка е доста подробна, над 250 операции и манипулации трябва да се извършат“, обясни още Ангелов.

Последният подобен ремонт е бил преди повече от 40 години. Този проект трябва да бъде реализиран в рамките на три години.

„Ако времето е ветровито и вятърът е със сила и скорост повече от допустимото, това ще затрудни извършването на дейностите“, каза Ангелов.

На територията на парк-музея ще се изгради и автоматична метеорологична станция, която ще контролира влагата в храма. При успешно финализиране на поръчката, ремонтът трябва да започне през юни и предупреждават, че празненствата край паметника ще се съобразяват с ремонтните дейности.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини