От х:

Днес в x:

Български учени на крачка да открият молекулата за лечение на COVID-19

Българска компания е на крачка от това да открие молекулата за лечение на коронавируса. За 3 месеца родни предприемачи са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, чрез които да гарантират успешното откриване на лекарство за коронавирус. Това обяви председателят на Управителния съвет на „Биотехнологичен и здравен клъстър“ Кристина Ескенази пред Bulgaria ON AIR.

Тя е част от екипа, който участва в разработката на лекарствените молекули. 

Ескенази обясни, че компанията има споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.

„Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", разясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според данни на две от най-големите лаборатории в света, именно българската молекула ще има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу COVID-19.

„Инвестициите са наистина големи. Нашата държава, а и не само тя, но и в Европа, има голям проблем при инвестирането на частно научно-развойните компании“, каза тя и допълни, че това кара голяма част от тях избират да търсят финансиране в чужбина.

„В държави като САЩ, Южна Корея и Китай има доста добро ноу-хау, което може да се вземе и приложи и у нас. Със сигурност държавата трябва да помисли и да започне да подкрепя иновациите. Донякъде проблемът идва и от експертизата, тъй като хората, които се занимават с изписването на правила за дадени проекти, често нямат това разбиране към конкретната технология. Затова и създадохме клъстерите, за да можем да подкрепяме този процес“, обясни Ескенази.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини