От х:

Днес в x:

Ученици наблюдаваха дела в Административния съд в Хасково

    Хасковският административен съд отвари врати за посетители днес. Инициативата има за цел да повиши правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съда.

    В Темида гостуваха ученици от две хасковски училища - Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ и Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. Те бяха посрещнати от председателя на съда Хайгухи Бодикян. Тя ги запозна със структурата и дейността на съда. "Надявам се тук да реализирате вашите познания и да ги обогатите", заяви съдия Бодикян пред гимназистите.

    По-късно гимназистите имаха възможност да наблюдават реални административни дела. Първият процес, който наблюдаваха беше по жалба на собственик на фирма от Свиленград против заповед за налагане на административна мярка от Агенция "Митници", заради нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Жалбата обаче беше оставена без разглеждане, заради липса на правен интерес - обектът на търговеца е бил отпечатан след изтичане на 1-месечния срок.

    По-късно учениците бяха с организацията на работа на съдебната администрация, с услугите и възможностите, които предоставя Административен съд - Хасково и с начините на получаване на информация. Присъстваха и на процедурата по случайното разпределение на делата.

    Вратите на съда остават отворени до края на работния ден.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      66
      66
      5 0
      16:58, 4 юни 2019
      Отлична инициатива! Във всяка от развитите европейски държави в училищата се учат теми от "държава и право", "държава и общество", "обществено устройство".. Това са основополагащи въпроси от организацията на живота на всички нас. Дано днес да е инициатива, утре да е редовен предмет в училищата.
    Последни новини