От х:

Днес в x:

Ученици от Хасково заминават за обучение в Космически лагер в Измир

    Трима възпитаници на школата по Астрономия към Младежкия център в Хасково ще заминат за обучение в Космическия център в турския град Измир. Това са Стефан Васев от УО "Христо Смирненски" и възпитаничките от хасковската ПМГ - Екатерина Радева и Дияна Маринова.

    За участие в обучението, тримата шестокласници са преминали конкурс и са получили стипендия. За спечелване на държавното финансиране те са се представили на високо ниво в конкурса, който включва изготвяне на есе, препоръка от училище по природни науки и копие на бележника, за да се види успеха, както и телефонно интервю. Освен това те са подпомогнати финансово от община Хасково, която е партньор на Центъра за творческо обучение, откъдето поемат 50% от разходите на две от деца.

    Младите астрономи бяха представени днес в конферентната зала на община Хасково. На срещата присъства кметът Добри Беливанов, ръководителят на Астрономическата школа Йоанна Кокотанекова, родителите на децата.

    Младите астрономи заминават за Турция на 30 юни и ще се върнат на 7 юли тази година. Космическият лагер в Измир е един от трите в света, изградени по модел на НАСА. България е партньор от 14 години и над 900 деца от страната вече са били в този лагер, заяви Кокотанекова. По нейна информация през годините само две деца от Хасково са били там. Според нея, интересът на децата е слаб, защото таксата са обучение е 1250 долара за седмица, а шансът за спечелване на национална стипендия е много малък и изискванията са високи. Освен това кандидатите трябва да владеят английски език.

    Космическия лагер представлява подготвителен лагер за космонавти. В него има копие на космическа совалка, децата ще имат възможност да тренират кацане и излитане със совалката, има центрофуга, ще тренират космическата походка на луната, ще изстрелват ракети, ще наблюдават космически тела.

    Дни преди да заминат градоначалникът връчи на децата значки с лика на Света Богородица, знамето на община Хасково и националния флаг, пожелавайки им успех. Младите астрономи пък споделиха, че обучението в Космическия лагер ще им помогне за осъществяване на мечтата им - да работят в НАСА.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ба
      бай Иван
      12 -5
      18:00, 10 май 2019
      Браво на турците, браво на българите - вечна дружба.
    • 2
      86
      8608898
      9 -10
      19:52, 10 май 2019
      Всяка джамия Кейп Канаваръл
      Всяко Минаре Спейсшип
      Всеки Ходжа Турконавт :))
    • 3
      87
      87098
      4 -9
      20:32, 10 май 2019
      За това какво са дали на България Турция , Султан... Виж коментара
      • On
        One Euro Man
        7 -2
        00:23, 11 май 2019
        Ти там с числата, докато ти пишеш сега тука, в същия този момент някой обръща внимание на жена ти.
      • 88
        88788
        3 -5
        04:56, 11 май 2019
        До One Euro Man
        Мойта е твърде дърта за да забременее като млада Туркиня на лечение за без-детство в Минералните бани :))
    • 4
      Ко
      комендата Данте
      5 0
      06:51, 11 май 2019
      Пратете и кмета на спеис камп
    Последни новини