От х:

Днес в x:

66 деца и възрастни спорят в Държавния шампионат по корабомоделизъм

    66 деца и възрастни се включиха в първия кръг на Държавния шампионат по корабомоделен спорт. Надпреварата се провежда за 16-та поредна година на микроязовир "Кюмюрлука" край Харманли. Състезанието се организира от харманлисйкия спортен модел клуб "Емил Димитров" с председател Веселин Димитров, който е заслужил треньор, майстор на спорта и състезател в настоящата надпревара.

    Състезателите са на възраст от 6 до 66 години - от клуба на домакините, Димитровград, София, Пазарджик, Стара Загора, Средец, Бургас, Варна, Каварна, Русе, Благоевград. Сред тях има около 25 деца.

    Участниците се състезават в две секции. В едната състезанието е групово със скоростни модели лодки. Състезателите трябва да направят максимален брой обиколки за време, очертавайки триъгълник или овал. В надпреварата някои лодки достигат скорост до 120 км/час, обясни Веселин Димитров.

    Едни от участниците в тази категория бяха 8-годишният Петър Стоянов от Русе и съотборникът му Никола Емилов на 9 години. Двамата млади таланти участват в клас "хидро" и "експерт".

    В другата секция участват състезатели с модели точни копия на кораби и лодки. При тях се оценява изработката и ходови качества, изпълнявайки определена фигура.

    Състезанието традиционно се провежда в дните около празника на Харманли със съдействието на местната администрация и Българската федерация по корабомоделизъм. Днес е вторият ден от надпреварата като утре от 13 часа са финалите и в двете направления. За победителите са предвидени купи, медали и грамоти.

    Според Веселин Димитров корабомоделизмът възпитава децата в много сфери - учи ги на хидрофинамика, аеродинамика, механика, електротехника, дърводелство, научават се да работят с лепила, лакове, бои, научават се да запояват. Тези познания ще са им много полезни не само в живота, но и при някои бъдещи професии, сподели наставникът, докато ремонтираше щепсел на разклонител.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини