От х:

Днес в x:

18 °C

Щази подслушвало туристите от ГДР в България и през чиниите

  Туристите от ГДР във Варна и Бургас са били жестоко репресирани от ДС и Щази. За да ги държат под око от ранна пролет до късна есен по Българското Черноморие действали съвместни оперативни групи на българските и немските служби. Подслушватели имало в хотелските стаи, където отсядали граждани от източната част на Германия, слагали „бръмбари“ дори в чиниите и пепелниците по ресторантите, където се хранели. Това е само малка част от документалистиката в книгата „Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България“ на Стоян Райчевски и Фанна Коларова.

  Днес авторите гостуваха в Хасково със съдействието но Областната управа, фондация „Конрад Аденауер“ и Сдружение за култура „Хасково 2015“.

  Един от поводите за книгата е 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, посочи Фанна Коларова.

  Авторката живее в Източна Германия от 1972 година и много от анализите в книгата й са от първо лице.

  Една от целите на тази книга е да покаже на младите хора от днешното поколение какво е преодоляно през последните десетилетия, посочи Стоян Райчевски. Той направи аналог за границата, която поставя Берлинската стена в Германия и тази, с която Ньойският договор отцепва част от Тракийските земи. И при двата случая се резделят родове. 

  В книгата се разказва за конкретни случаи, при които след август 1961 г. в опит да преминат през Желязната завеса, за да стигнат до Западна Европа, по българската граница са загинали десетки източногерманци.

   Стоян Райчевски и Фанна Коларова в продължение на четири години изследват обстоятелствата и причините, поради които германците от източната част са правили опити да минат през Желязната завеса  през българско. Една от причините да изберат този маршрут на бягство е, че идвайки на почивка у нас- в слънчевата красива България повечето от тях дори и не допускали, че става въпрос за ограничения и охрана на границата ни, както в родината им, разказа Фанна Коларова.

  В книгата са представени чрез оригинал ни документи, материали и фотоси от архивите на службите за сигурност на ГДР и НРБ възможно най-пълната информация за методите и пътищата на бягство на граждани на ГДР. Разговаряно е със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.

  В един от документираните случаи завинаги на българската бразда остава 21-годишен германец. Той тръгва към незаконна стъпка на нелегален бежанец с единствената цел - да види майка си.

  В началото на 60-те години на миналия век родителите му заминават за Западна Германия с останалите си деца, а като новородено бебе го оставят за отглеждане при баба му и дядо му. След кончината на баба му, дядо му не успява да се справи и момчето постъпва в дом за сираци. Дните си прекарва само на  200 километра от мястото където са родителите му, но заради ограниченията никога не се запознава с тях. Първият му провален опит за бягство към Западна Германия е през Чехия, в България обаче в търсене на брод към роднините си той заплаща с живота си.

  „Тази книга разглежда границата като не нещо свещено, а като разделителна линия на цели родове и семейства.“, коментира Стоян Райчевски.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   13 -8
   16:30, 22 апр 2019
   На ком каквото търси на трибуната комуниста Шалапатов?
   • Мн
    много си малоумен Янко
    7 -3
    22:13, 22 апр 2019

    Как какво търси?Кой мислиш е организирал мероприятието.Шалапатов се опитва да прави нещо за разлика от вас които само знаете да лаете, да плюете и да защитавате узунджовеца.Разбирам защо ви е толкова омразен Шалапатов - той стана причина да съдят Г.Иванов, вашия идол.

  • 2
   Ев
   Евала!
   3 -10
   17:43, 22 апр 2019
   Браво на Кирчо Сарджев! Виж коментара
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   6 -3
   19:51, 22 апр 2019
   Таз Баба има и друга книга на Немски " Когато ме отвлякоха Извънземните"
  • 4
   Г-
   Г-н Михайлов
   3 -3
   21:33, 22 апр 2019
   Или бабата или журналистите връзка с главния мозък нямат!! Бягаше се от тук за Чехия,ГДР и от там за ФРГ, но не и от там през България нещо годините сте ги объркали а и най-пазените граници бяха българските. Отиваше се в Югославия и от там за Италия граници не се вардеха,преди да драскате глупости- информирайте се,а бабата да оди у пенсия,перото не е за нея...
  • 5
   Щи
   Щирлиц
   5 -1
   21:34, 22 апр 2019
   Хитлеристи...

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини