От х:

Днес в x:

4 °C

Щази подслушвало туристите от ГДР в България и през чиниите

  Туристите от ГДР във Варна и Бургас са били жестоко репресирани от ДС и Щази. За да ги държат под око от ранна пролет до късна есен по Българското Черноморие действали съвместни оперативни групи на българските и немските служби. Подслушватели имало в хотелските стаи, където отсядали граждани от източната част на Германия, слагали „бръмбари“ дори в чиниите и пепелниците по ресторантите, където се хранели. Това е само малка част от документалистиката в книгата „Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България“ на Стоян Райчевски и Фанна Коларова.

  Днес авторите гостуваха в Хасково със съдействието но Областната управа, фондация „Конрад Аденауер“ и Сдружение за култура „Хасково 2015“.

  Един от поводите за книгата е 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, посочи Фанна Коларова.

  Авторката живее в Източна Германия от 1972 година и много от анализите в книгата й са от първо лице.

  Една от целите на тази книга е да покаже на младите хора от днешното поколение какво е преодоляно през последните десетилетия, посочи Стоян Райчевски. Той направи аналог за границата, която поставя Берлинската стена в Германия и тази, с която Ньойският договор отцепва част от Тракийските земи. И при двата случая се резделят родове. 

  В книгата се разказва за конкретни случаи, при които след август 1961 г. в опит да преминат през Желязната завеса, за да стигнат до Западна Европа, по българската граница са загинали десетки източногерманци.

   Стоян Райчевски и Фанна Коларова в продължение на четири години изследват обстоятелствата и причините, поради които германците от източната част са правили опити да минат през Желязната завеса  през българско. Една от причините да изберат този маршрут на бягство е, че идвайки на почивка у нас- в слънчевата красива България повечето от тях дори и не допускали, че става въпрос за ограничения и охрана на границата ни, както в родината им, разказа Фанна Коларова.

  В книгата са представени чрез оригинал ни документи, материали и фотоси от архивите на службите за сигурност на ГДР и НРБ възможно най-пълната информация за методите и пътищата на бягство на граждани на ГДР. Разговаряно е със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.

  В един от документираните случаи завинаги на българската бразда остава 21-годишен германец. Той тръгва към незаконна стъпка на нелегален бежанец с единствената цел - да види майка си.

  В началото на 60-те години на миналия век родителите му заминават за Западна Германия с останалите си деца, а като новородено бебе го оставят за отглеждане при баба му и дядо му. След кончината на баба му, дядо му не успява да се справи и момчето постъпва в дом за сираци. Дните си прекарва само на  200 километра от мястото където са родителите му, но заради ограниченията никога не се запознава с тях. Първият му провален опит за бягство към Западна Германия е през Чехия, в България обаче в търсене на брод към роднините си той заплаща с живота си.

  „Тази книга разглежда границата като не нещо свещено, а като разделителна линия на цели родове и семейства.“, коментира Стоян Райчевски.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   13 -8
   16:30, 22 апр 2019
   На ком каквото търси на трибуната комуниста Шалапатов?
   • Мн
    много си малоумен Янко
    7 -3
    22:13, 22 апр 2019

    Как какво търси?Кой мислиш е организирал мероприятието.Шалапатов се опитва да прави нещо за разлика от вас които само знаете да лаете, да плюете и да защитавате узунджовеца.Разбирам защо ви е толкова омразен Шалапатов - той стана причина да съдят Г.Иванов, вашия идол.

  • 2
   Ев
   Евала!
   3 -10
   17:43, 22 апр 2019
   Браво на Кирчо Сарджев! Виж коментара
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   6 -3
   19:51, 22 апр 2019
   Таз Баба има и друга книга на Немски " Когато ме отвлякоха Извънземните"
  • 4
   Г-
   Г-н Михайлов
   3 -3
   21:33, 22 апр 2019
   Или бабата или журналистите връзка с главния мозък нямат!! Бягаше се от тук за Чехия,ГДР и от там за ФРГ, но не и от там през България нещо годините сте ги объркали а и най-пазените граници бяха българските. Отиваше се в Югославия и от там за Италия граници не се вардеха,преди да драскате глупости- информирайте се,а бабата да оди у пенсия,перото не е за нея...
  • 5
   Щи
   Щирлиц
   5 -1
   21:34, 22 апр 2019
   Хитлеристи...

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини