От х:

Днес в x:

Щази подслушвало туристите от ГДР в България и през чиниите

  Туристите от ГДР във Варна и Бургас са били жестоко репресирани от ДС и Щази. За да ги държат под око от ранна пролет до късна есен по Българското Черноморие действали съвместни оперативни групи на българските и немските служби. Подслушватели имало в хотелските стаи, където отсядали граждани от източната част на Германия, слагали „бръмбари“ дори в чиниите и пепелниците по ресторантите, където се хранели. Това е само малка част от документалистиката в книгата „Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България“ на Стоян Райчевски и Фанна Коларова.

  Днес авторите гостуваха в Хасково със съдействието но Областната управа, фондация „Конрад Аденауер“ и Сдружение за култура „Хасково 2015“.

  Един от поводите за книгата е 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, посочи Фанна Коларова.

  Авторката живее в Източна Германия от 1972 година и много от анализите в книгата й са от първо лице.

  Една от целите на тази книга е да покаже на младите хора от днешното поколение какво е преодоляно през последните десетилетия, посочи Стоян Райчевски. Той направи аналог за границата, която поставя Берлинската стена в Германия и тази, с която Ньойският договор отцепва част от Тракийските земи. И при двата случая се резделят родове. 

  В книгата се разказва за конкретни случаи, при които след август 1961 г. в опит да преминат през Желязната завеса, за да стигнат до Западна Европа, по българската граница са загинали десетки източногерманци.

   Стоян Райчевски и Фанна Коларова в продължение на четири години изследват обстоятелствата и причините, поради които германците от източната част са правили опити да минат през Желязната завеса  през българско. Една от причините да изберат този маршрут на бягство е, че идвайки на почивка у нас- в слънчевата красива България повечето от тях дори и не допускали, че става въпрос за ограничения и охрана на границата ни, както в родината им, разказа Фанна Коларова.

  В книгата са представени чрез оригинал ни документи, материали и фотоси от архивите на службите за сигурност на ГДР и НРБ възможно най-пълната информация за методите и пътищата на бягство на граждани на ГДР. Разговаряно е със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.

  В един от документираните случаи завинаги на българската бразда остава 21-годишен германец. Той тръгва към незаконна стъпка на нелегален бежанец с единствената цел - да види майка си.

  В началото на 60-те години на миналия век родителите му заминават за Западна Германия с останалите си деца, а като новородено бебе го оставят за отглеждане при баба му и дядо му. След кончината на баба му, дядо му не успява да се справи и момчето постъпва в дом за сираци. Дните си прекарва само на  200 километра от мястото където са родителите му, но заради ограниченията никога не се запознава с тях. Първият му провален опит за бягство към Западна Германия е през Чехия, в България обаче в търсене на брод към роднините си той заплаща с живота си.

  „Тази книга разглежда границата като не нещо свещено, а като разделителна линия на цели родове и семейства.“, коментира Стоян Райчевски.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   13 -8
   16:30, 22 апр 2019
   На ком каквото търси на трибуната комуниста Шалапатов?
   • Мн
    много си малоумен Янко
    7 -3
    22:13, 22 апр 2019

    Как какво търси?Кой мислиш е организирал мероприятието.Шалапатов се опитва да прави нещо за разлика от вас които само знаете да лаете, да плюете и да защитавате узунджовеца.Разбирам защо ви е толкова омразен Шалапатов - той стана причина да съдят Г.Иванов, вашия идол.

  • 2
   Ев
   Евала!
   3 -10
   17:43, 22 апр 2019
   Браво на Кирчо Сарджев! Виж коментара
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   6 -3
   19:51, 22 апр 2019
   Таз Баба има и друга книга на Немски " Когато ме отвлякоха Извънземните"
  • 4
   Г-
   Г-н Михайлов
   3 -3
   21:33, 22 апр 2019
   Или бабата или журналистите връзка с главния мозък нямат!! Бягаше се от тук за Чехия,ГДР и от там за ФРГ, но не и от там през България нещо годините сте ги объркали а и най-пазените граници бяха българските. Отиваше се в Югославия и от там за Италия граници не се вардеха,преди да драскате глупости- информирайте се,а бабата да оди у пенсия,перото не е за нея...
  • 5
   Щи
   Щирлиц
   5 -1
   21:34, 22 апр 2019
   Хитлеристи...

  Хороскоп за 16.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
  16.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
  16.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
  16.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
  16.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
  16.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
  16.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
  16.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
  16.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
  16.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
  16.09.2019
  Последни новини