От х:

Днес в x:

Свиленград събира разделно боклука от врата на врата

Община Свиленград  започна извозването на разделно събрани хартия, пластмаса и стъкло директно от търговските и административни обекти.

От началото на април камиони на общината минават през магазини, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради на територията на града и извозват събраните разделно отпадъци.

Новият модел за разделно събиране се извършва със съдействието на „Екопак България”. Целта е, освен да се улеснят търговците, да се повиши и ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци. Новата услуга е безплатна за ползвателите й.

Събирането и транспортирането на хартия, пластмаса и стъкло от общината ще се извършва по определен график два пъти седмично. Необходимо е собствениците и управителите на търговските обекти да проявят отговорно отношение при правилното разделяне на отпадъците от опаковки, отделени вследствие на тяхната дейност. Отпадъците трябва да са подготвени за лесно пренасяне - хартията и картонът да са нагънати, пластмасата и стъклото да са отделно сортирани в касетки или чували. Битовите отпадъци от търговската дейност се изхвърлят както досега в най-близко разположените контейнери тип “Бобър”.

Собствениците или наемателите на имоти, търговски обекти, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради, трябва да сключат договор с  местната администрация на Свиленград, която притежава съответния разрешителен документ за дейности с отпадъци.

С новия метод „от обект до обект” Община Свиленград надгражда дейностите по разделно събиране на отпадъци и подобрява опазването на чиста околна среда. През последните две години в системата за разделно събиране са включени жилищни сгради, при които на място бяха поставени съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Сега общината разширява обхвата на системата, като извозва от място сепарираните отпадъци от всички търговски обекти.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Va
    vasilka
    3 0
    17:05, 11 апр 2019
    СТОЯ под написаният коментар от мен!!!
  • 2
    Jh
    jhb
    4 0
    17:35, 11 апр 2019
    Браво, супер европейско изглежда снимката. По-близо са до Гърция, затова е така. Ние тука в Хасково, сме все още по-близо до социализЪма от едно време, затова и мизерните картинки в града са повече.
Последни новини