От х:

Днес в x:

13 °C

В Хасково показват най-отровната змия в света и местни видове влечуги

  Изложба от 44 вида влечуги бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Сред екземплярите е континентален тайпан. Установено е, че това е змията, отделяща отрова с най-голяма токсичност. Въпреки, че е най-отровната змия в света, ухапванията от континентален тайпан са рядкост и до сега не е описан смъртен случай при човек, обясни докторът по зоология Красимир Христов. Донякъде това се обуславя от една страна, че тзои вид змии обитават ненаселените, пустинни райони на Централна Австралия, а от друга - производството на антитайпанов серум, който успешно обезврежда отровата на всички видове тайпани.

  Сред екземплярите в клетки са още кралска кобра, мамби, гърмящи змии, анаконда, игуани. Показани са и местни видове влечуги: отровните пепелянка и усойница, както и неотровните смок и медянка.

  Пъстрият смок е най-едрата българска змия и стига до около 1.80 метра. Той е жълт на черни петна, понякога леко оранжавее. Сравнително често се среща по къщите и се качва по дърветата, заради което често става жертва. "Идеята е хората да видят българските змии, за да ги разпознават.", обясни д-р Христов.

  Изложеният в "Заря" пъстър смок е уловен преди около два дни от природата, но е сравнително спокоен, не се блъска по стените на клетката.

  Българските видове змии ще останат в изложбата за около две седмици, след което ще бъдат преместени в Терариума в Минерални бани, каза още херпетологът. 

  Изложбата е организирана от хасковското херпетологично дружество. Тя ще остане във фоайето на читалището до 4 март 2019 година, а желаещите могат да я посетят от 10 до 19 часа всеки ден. Входът за посетители е 3.50 лева, за студенти и ученици - 3 лева, а за деца от 3 до 6 години - 1.50 лева.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   14 -4
   14:57, 4 фев 2019
   Да пуснат една в гащите на областния.Ще осиротее Хасково.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   15 -4
   15:08, 4 фев 2019
   Мария Гбриел не я видях сред кобрите!А мястото и е там.
  • 3
   Vv
   vvv
   13 -1
   15:52, 4 фев 2019
   Дано тази година се отнесат по - отговорно към яйцата на змиите,че преди година изхвърлиха в Мин.бани оплодени яйца на питон.... после като намериха питона бебе на пътя Клокотница се правеха на разстреляни ! Умрял и МОЖЕ БИ изхвърлян от трафиканти..... а бабите цяло лято го виждали на гробищата в с.Клокотница и мислели че е огромен смок... как може на аматьори да се разрешава да правят терариуми и да отглеждат отровни змии. Дано тази година не изтърват Мамба , че тогава стойте та гледайте.......
  • 4
   Ko
   Koлю
   6 -2
   16:14, 4 фев 2019
   Брей че алчен народ, чак и вход по 3,5 тръгнали да събират, а дали се отчитат пред данъчните или крият приходите?
  • 5
   Бе
   Бен Търпин
   8 -3
   17:03, 4 фев 2019
   Тези змии са като малки гущерчета в сравнение със змиите , които не управляват.
  • 6
   По
   поправка
   5 -3
   17:05, 4 фев 2019
   ……………., к
   които НИ управляват

  Видеа по темата

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини