От х:

Днес в x:

Данъчните на строежите за проверки на договорите в Хасково и Димитровград

Данъчните от Хасково проверяват три строителни фирми от областта. Две от инспекциите са на хасковска и димитровградска компании.

Местната проверката на НАП е част от мащабната инспекция, която върви в цялата страна

по осигурителното и данъчно законодателство при наемането на работници в строителния бранш.

Инспекторите на приходната агенция следят за сключени трудови договори, дали осигурителните вноски се правят от работодателите върху реалния доход, който получават наемниците. Инспекцията рови и за спазване на обявеното работно време.

Данъчните проверяват също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права.

Критерият, по който са подбрани фирмите за проверка стъпват на издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия. Комбинацията от тези фактори е индикатор за по-висок брой заети в компанията.

Хасковските проверки са част от 80 инспекции, които текат в момента в страната.

Още преди седмица от НАП обяви за мащабната акция в строителния бранш, като един от рисковите по отношение спазването на осигурителното и данъчно законодателство. Затова и секторът е включен и в информационната кампания на приходната администрация „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доходи и вземат част от заплата си в плик. Всеки, може да направи проверка на загубите си за 30 години напред, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Изчисленията стават на специално създаден сайт от НАП с калкулатор, който позволява, след попълване на данни за действителния и декларирания доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини