От х:

Днес в x:

В следващите 3 години хасковските фирми ще търсят най-много машинни оператори, шивачки и строители

Изображение 1 от 3

    Най-много работни места през следващите три години в региона на Хасково ще бъдат отворени за машинни оператори. Това показва втората част на проучването на Министерството на труда и социалната политика за необходимостта от кадри по региони. То се провежда на всеки шест месеца под формата на онлайн анкета. Данните от втората част на сондажа представи по време на заседанието на Областната комисия по заетост шефката на местната регионална служба по заетостта Росица Колева.

    В анкетата са се включили 285 работодатели от областта, като най-много са представителите на бизнеса с персонал от 11 до 50 души.

    Според мнението на по-голямата част от работодателите качествата, които оценяват най-високо у служителите, са самодисциплината и контрола, както и инициативност и предприемачество.

    При отговорите си 63% от участвалите в анкетата представители на фирми са посочили, че ще разкрият нови работни места през следващите 6 месеца. А половината планират назначаването на нови работници и за една година година напред. Освен машинни оператори, най-много нови работни места ще бъдат отворени за шивачки, строители, заварчици.

    Идеята на анкетата е събраната информация и последващият анализ за нуждата от кадри в определения регион да послужат при формирането на план-приема на професионалните училища, тъй като през последните години в повечето области в страната са наблюдава феномена незаети работни места заради липсата на квалифицирани кадри. Данните за Хасковска област вече са изпратени в регионалното управление по образованието.

    В региона вече има две паралелки, които са с дуално обучение - в Харманли и Димитровград, припомни шефът на местното образование Христина Боева по време на дискусията. Тази година план-приемът в учебните заведения в региона ще бъде направен така, че да се даде превес на специалностите, нужни на местния бизнес. Тази крачка трябва да се направи, защото резултатите ще са налице поне след 3-4 години, отбеляза Христина Боева.

    Някои от работодателите в залата изразиха готовност веднага да отворят поне едно място за ученик, който да се обучава дуално. Според мнението на КНСБ лидерът в региона Веселин Тодоров анкети като представената не могат да дадат ясна картина за най-търсените професии в дългосрочна перспектива, тъй като бизнесклиматът се мени непрекъснато. Затова според него не е резонно подготовката на кадри в средното образование да се обвързва с резултати от подобни проучвания. „В България рядко можем да говорим за атрактивни професии. Има скъпоплатени и нископлатени професии. Не е вярно, че у нас няма подготвени кадри, които да покрият нуждите на работодателите. Просто много от тях учат едно, а им се налага да се реализират в коренно различна сфера, заради по-доброто възнаграждение в нея. Логиката е проста: има пари - има хора, няма пари - няма хора.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      21 -1
      15:07, 18 окт 2018
      Давам безплатни уроци
      за чорбаджии и бейове как да станат машинни оператори , шивачки и дюлгери
      ... Повечето мутро-бизнесмени в Хасково единственото което могат да държат е хххх на татко си :))
    • 2
      Машинните оператори търсят заплащане.Та явно нито едните нито другите ще намерят нещо в Хасково.
    • 3
      Jo
      John
      15 0
      15:49, 18 окт 2018
      "Според мнението на по-голямата част от работодателите качествата, които оценяват най-високо у служителите, са самодисциплината и контрола, както и инициативност и предприемачество."

      Какъв е този нонсенс бе, накрали се бивши мутри, и партийни секретари, бивши общински и държавни гешефтари със черни джипове, и марионетки на вече изброените: работодателя Е предприемач! Предприемача Е инициативен! Контрола се упражнява от ръководството, НЕ от работниците!
    • 4
      Ма
      МАНГО
      27 0
      16:02, 18 окт 2018
      Скоро и със свещ да търсите - няма какво да намерите!
      Баламите избягаха навън или се пенсионираха.
      Така, че... продължавайте да търсите!

      Повечето т.нар. "работодатели" предлагат заплата от 10 евро на ДЕН.
      При положение, че където и да отидеш навън толкова взимаш за ЧАС, кой луд ще работи тук.
      Без да коментирам покупателната способност.
      Явно да живееш като куче навън е за предпочитане, пред това да живееш като такова в България.
      Доказват го близо 2 млн. минали през Терминал 1.
    • 5
      Оп
      Оператор на ММ
      20 0
      16:14, 18 окт 2018
      Ще търсите,ама дали ще намерите И ПО ВАЖНОТО е какви ще са те!!! В момента в Хасково останаха най големите пияници и скатавки ! Тези който никои не вземаше преди. Малкото останали съвестни работници или станаха тираджии или някои фирми в града грижливо и ревниво пазят като се грижат да са добре подплатени!
    • 6
      Чи
      Чирака
      13 0
      18:10, 18 окт 2018
      Точно тези фирми с по 10 до 50 работника и с печалба по джип на година със сигурност няма да ги има до 3 години, така ,че няма да им се налага да търсят работници, а ликвидатори.
    • 7
      In
      injenera....
      14 0
      18:52, 18 окт 2018
      за съжеление работя не по професията си,но както и да е.Кой казва,че няма кадри?Кадри има,но има неадекватно заплащане.
    • 8
      Ba
      baxmamamu
      10 0
      21:49, 18 окт 2018
      Като не плащате адекватно няма да намерите кадри.Не може да се фукате със скъпи коли и имоти а на работник да хвърляте по 500 лева и той да ви е от чистач до каквото кажете .Ще почакате работници най-много да наемете някой кафяв от Република и той да Ви окраде
    Последни новини