От х:

Днес в x:

Работодателите се сдърпаха за бойкота на австрийските стоки

Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тема трябва ли България да бойкотира австрийските стоки в отговор на пречките, които създава Австрия за пълноправното ни членство в Шенген. Заради ветото на Австрия страната ни получава достъп до шенгенското пространство само по въздух и по вода, но не и по сухопътни граници.

Председателите на БСК и БТПП остро опонираха по време на пресконференция на колегата си Васил Велев, който оглавява АИКБ, и който за пореден път призова страната ни да спре да купува австрийски стоки.

„Приемането на България в шенгенското пространство по въздух и вода може да се смята за успех, само ако бързо се последва от приемане и по суша. Ако това се забави, ще е провал. Защото една година по суша е повече от 10 години по въздух и вода. Без Шенген по суша няма свободно движение на стоки. България трябва да покаже на Австрия, че тя е на грешната страна. Ако има спад на оборотите на австрийските компании, това ще ги насърчи заедно да потърсим решение на този въпрос“, каза Велев.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов налагането на санкции за австрийския бизнес е неконструктивно, защото ще се отрази негативно на инвестициите в България. „Търговските войни не водят до добър резултат“, каза Симеонов и обясни, че всъщност по-голямата заплаха е била ветото на Нидерландия, което за радост е преодоляно.

Шефът на БСК Добрин Митрев също опонира на призивите на Велев за бойкот на австрийските стоки. „Не мога да си представя, че може да откажем да купуваме електроенергия“, каза той, имайки предвид, че австрийската ЕVN, снабдява с електроенергия цяла Югоизточна България. Митрев доста рязко се обърна към Велев, който понечи да се обясни, с думите: „Аз не ви прекъсвах, г-н Велев“. Според БСК битката за Шенген трябва да се води на полето на политиката и дипломацията.

Въпреки разменените искри председателят на АИКБ Васил Велев не се отказа от позицията си. Той дори призова България да налага вето на различни австрийски инициативи в рамките на ЕС. Нещо повече - Велев предложи страната ни да накаже Австрия като въведе все пак допълнителна такса за транзитния пренос на руски газ.

Припомняме, че управляващите много бързо се отказаха от допълнителното таксуване на транзита на руския газ, след като Унгария и Австрия заплашиха, че няма да подкрепят влизането на страната ни в Шенген.

Иначе днешната пресконференция на четирите работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, бе по повод представяне на приоритетите им за 2024 г.

Трите главни цели на страната ни според бизнеса трябва да бъдат пълноправно членство в Шенген още тази година, членство в еврозоната през 2025 г. и членство в ОИСР през 2026 г., обяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Работодателските организации и тази година очакват решение на стари проблеми. Сред тях са облекчаване на процедурите по внос на работна ръка от трети страни, намаляване на административната тежест, промяна в определянето на такса смет за фирмите, компенсации при скок на цените на тока и реформи в държавния енергиен сектор.

Тази година бизнесът очаква да бъде коригиран начина на определяне на минималната заплата, защото според работодателите приетата преди година разпоредба тя да е половината от средната заплата в страната е в нарушение на европейските директиви.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини