От х:

Днес в x:

Роберт Леви представи виденията си по пътя в „Дромомахия“

    Поет, писател, преподавател, автор на сценарии за документални филми, журналист, общ работник. Той е една въртележка. Така с няколко думи, но съвсем изчерпателно хасковската поетеса Ели Видева представи своя дългогодишен приятел-Роберт Леви  в клуб „Ралица“, който беше в Хасково, за да представи последната си книга.

    „Познавам го от младо хипарче и продължавам да го познавам такъв-хипар. И се радвам за това, защото някой трябва да обясни на младите хипари сега за какво става въпрос. Защо борбата с пътя е всъщност борба за свободата-дали е тя само външен израз-да станеш и да хванеш пътя накъдето си решил или е онази вътрешната, при която и да си затворен в една стая зад три чифта решетки, пак да си свободен. Точно тази книжица се опитва да отговори на тези въпроси“. След „Един от върха на иглата“, „Вавилон“, „Дромомахия“ е последната книга на Роберт Леви. Описва скиталчествата на автора, но не като пътепис, а по-скоро като усещане за пътуването, за срещите с различните градове и хората в тях.

    „В нея има и поезия, и проза, не може да се определи жанрово.Книгата е като себе си всъщност. Използва античната трагедия със строфата, антистрофата, но самият той твърди, че се е опрял успоредно на сонатната форма. Роберт използва сложните думи като на майтап, но това му ляга.“, представи го още Ели Видева. И поясни: „дромомахия“-измислената от автора дума всъщност означава борба с пътя. „Той е вечно е по пътищата и обича да пътува на стоп, обиколил е цяла България така. В тази книга има алюзия с „По пътя“ на Керуак и онова битническо поколение, но в български вариант.“

    Това са буквално видения, казва за текстовете си и самият автор.

    Роберт Леви държи да уточни, че книгата му е илюстрирана със снимки на пътешественичката и доброволка фотографката Тихомира Методиева –Тихич. „Тихича ми е съавтор на тази книга, която е поетична проза.“, посочва Леви.

    Вече са готови десетина текстове и от новата поетична книга, която е захванал. Като любител на класиката, джаза, рока и блуса, именно в музиката е намерил своето ново вдъхновение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      4 -4
      17:55, 15 окт 2018
      Евреин! Пазете се! Безбожник!По страшни са от циганите.
    Последни новини