От х:

Днес в x:

1 °C

Ели Видева: Сънувам и формули, и метафори

Ели Видева е родена в Хасково. Завършила е Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Председател на Клуба на дейците на културата в града, работи като учител по математика. Нейни стихотворения са превеждани на английски, руски, полски, украински, италиански, турски, румънски и сръбски език. Носител е на различни литературни награди, а миналата година в Румъния на Международната писателска среща „Поетични нощи“ получи голямата европейска награда за поезия. Нейната десета книга „Палимпсест“ вече имаше премиера в София, Пловдив и Пазарджик. Представянето пред хасковската публика бе във вторник в читалище “Заря”.

- Ели, “Палимпсест” е десетата ти поетична книга. Не са ли множко?

- За 40 години писане на стихове, не знам дали са малко или много. Много хора пък ме упрекват, че десет издадени стихосбирки са няма нищо.

- Пиши повече тогава.

- Аз да не съм Валери Станков, да издавам всяка година по една книга.

- Той всяка година ли издава стихосбирка?

- Охо, понякога и по две.

- Ти си учител по математика. Малко странно съчетание на точна наука и поезия. Кое от двете е по-близо до съвършенството – математиката или поезията?

- И двете. За мен няма разлика между тях. Разликата е само в знаковите системи. Математиката борави с числа, теореми, формули, поезията – със слово, с метафори. Може да се каже, че висшата математика всъщност е висока поезия.

- А какво сънуваш най-често – формули или метафори?

- И двете. Каквото дойде. Понякога съм стояла да проверявам контролни до 2-3 часа през нощта, а съм осъмвала над стихотворение. За мен това е нещо естествено.

Между другото в древна Гърция преди да признаят някого за философ, е било необходимо да бъде признат за геометър. А математиците, имам лични наблюдения, четат много, при това и много философска литература.

- А писала ли си стихотворения в час по математика?

- Случвало се е. Обикновено когато има контролни или някакви писмени упражнения и ме връхлети някаква идея, оставям учениците да работят и пиша.

- Ако ти бях ученик, щях да препиша всичко през това време.

- Преписвачите ги хващам. Не е необходимо да стане в момента, просто си личи. А ако ми беше ученик, щеше да си добър по математика.

- Съмнява ме. Няколко думи за заглавието на стихосбирката - “Палимпсест” и едноименното стихотворение, то е програмно.

- Идеята ми дойде докато гледах филм за научен метод, с който могат да се разчетат 5-6 и повече слоя заличени текстове. В древността материалът за писане е бил рядък и скъп и са го ползвали многократно, като са заличавали стария текст и са нанасяли нов. И така по няколко пъти. Това се нарича палимпсест. Казах си – същото е и с човека. Но колкото и да се опитваш да заличаваш стари свои преживявания и да живееш с нови, в един прекрасен ден те оживяват и те удрят по челото. Не можеш да избягаш от тях, това би означавало да избягаш от себе си. Защото човек е точно това – преживяванията, мислите, чувствата, дори избутани в някъй ъгъл на паметта. Но те във всеки един момент могат да оживеят.

- Да минем към малко по-земни теми. През последните дни се разрази “културна дискусия” в Haskovo.net около новото литературно списание - “Южно утро”. Размениха се доста тежки думи между два лагера “за” и “против” списанието. Ти кой от двата лагера подкпрепяш?

- Нека се води дискусия. Няма да вземам страна в този спор. Но е добра идеята да има литературна списание. Първият брой, като този, винаги има проблем. Въпросът е следващите да са по-добри.

- В този смисъл списание “Южно утро” не е подходящо за палимпсест?

- Е, не. Списанието си има свой живот. А винаги съм казвала, че всяка книга, дори слабата, си има читатели.

- От много години си шеф на КДК Хасково. Не ти ли омръзна?

- Вярно, че станаха много години – от 1996-а. Но аз не гледам на това като на някаква длъжност. Имам две лични каузи в живота – КДК и “Южна пролет”. И работя в името на тези две неща. Въпреки, че отнемат много време и усилия. Понякога наистина е уморително.

- В Хасково, а и навсякъде в страната, често се представят доста посредствени, да не кажа откровено бездарни автори. Не се ли вбесяваш, че понякога участваш в подмяната на ценности – чиста графомания да се пробутва за литература?

- Има и такива случаи. Но пак повтарям – всяка книга, дори най-слабата, си има своите читатели.

Всъщност аз откровено си казвам мнението на автора, но на четири очи, не е необходимо да става пред всички.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ми
  митю клявката
  4 -6
  12:29, 28 ное 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 2
  Мо
  Моляаа???
  5 -5
  12:33, 28 ное 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Aj
  Ajax
  6 -3
  12:52, 28 ное 2018
  Най-вече сънуваш летящия холандец,ама нямаааааа!
 • 4
  Ко
  Косе Босе
  1 -1
  14:04, 28 ное 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Въ
  въшка
  2 0
  22:29, 28 ное 2018
  Беше чудесна учителка, радвам се че я познавам.

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини