От х:

Днес в x:

За 6 бона община Хасково откупи от иманяр тракийско златно съкровище

6000 лева е броила община Хасково за безценно тракийско златно съкровище на иманяр, чието име се пази в тайна заради криминално разследване. Откупените предмети са включени в експозицията на откриващия се утре музеен център в Александрово.

Новината за откупката бе обявена на брифинг днес от археолога доц. Красимир Лещаков. Той обяви, че дарителят на това съкровище е известният адвокат и собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков. Лещаков обаче отказа подробности колко пари е дал Батков, както и защо именно той се е оказал в иманярската история. По думите му негови познати от Харманли му се обадили и му казали, че златото се готви за нелегално изнасяне зад граница.



Златните предмети – накити, апликации, висулки, както и огърлица от средиземноморската мида спондилус били открити в землището на община Симеоновград. Според археолозите част от предметите в тази могила вече са изнесени в Западна Европа. По преценка на Лещаков на аукционите там откупеното съкровище може да хване цена от няколкостотин хиляди евро.

Тодор Батков като патриот веднага извади и брои пари, за да откупим предметите, обясни за Haskovo. net Лещаков. Община Хасково също се включила със скромните 6 000 лева, потвърди заместник кметът Татяна Димитрова. По думите й това е станало преди около месец.

Спасеното тракийско съкровище е датирано около 4000 г. пр. Хр. Археолозите са единодушни, че майсторството на изработката и технологията са подобни на предметите от Варненския некропол.



В музейния център на тракийското изкуство край Алекрандрово днес се извършват последни приготовления за официалното откриване утре. На него ще присъстват Техни Височества Акишино - принцът и принцесата на Япония, президентът Георги Първанов, министърът на културата Стефан Данаилов, обастният управтител Райна Йовчева, кметът Георги Иванов, много гости.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини