От х:

Днес в x:

Колумбия ще извади от морето невероятно съкровище

Експерти оценяват сребърните слитъци, златните монети и сандъците с диаманти на над 17 млрд. долара

Колумбия започва операция по изваждането от морето на най-голямото съкровище. Злато, сребро и диаманти на стойност над 17 млрд. долара лежат на дълбочина 600 метра на мястото на потъването на испанския кораб „Сан Хосе“.

Корабът потъва през 1708 г., недалеч от град Картагена. Той е превозвал съкровища, събрани в южноамериканските колонии, за краля на Испания Филип V. На 8 юни флотилията, която се водела от „Сан Хосе“ и в която влизали 3 военни кораба и 14 търговски, влязла в бой с английския кораб „Експедишън“, който успял да потопи „Сан Хосе“. От 600 души екипаж били спасени само 9 моряци.

Активното търсене на съкровището започва още преди 40 години, когато американската компания Glocca Morra направи оферта към колумбийското правителство. Според договора намерените съкровище трябва да бъдат разделени наполовина. Скъпоструващата експедиция, за която са похарчени около 10 млн. долара, приключи с успех и през 1981 г. Glocca Morra обяви, че е намерила останките на „Сан Хосе“ на дълбочина 300 метра. Колумбийските власти веднага промениха условията на договорката и заявиха, че ще изплатят на компанията само 5%. На специалистите на  Glocca Morra бе забранено дори да се доближават до кораба. Но самите колумбийци се оказаха технически неподготвени за изваждането на златото от такава дълбочина. Така корабът мина в забвение.

Но не за дълго. ПРез 2015 г. колумбийското правителство неочаквано обяви, че е намерило потъналото съкровища от „Сан Хосе“, но на съвсем друго място и то на дълбочина 600 метра. Координатите на находката бяха засекретени и обявени за държавна тайна. Тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос заяви: „Товарът на „Сан Хосе“ е най-ценното съкровище, което някога е намирано в историята на човечеството“.

Това обаче доведе до нова съдебна битка. Претенции предяви не само американската компания, но и испанското правителство /чиято собстсвеност е бил корабът/, както и организации на коренните народи на Боливия /защото среброто и златото са добити за сметка на експлоатацията на труда на техните предци/.

За да финансира огромните разходи за изваждането на съкровището, колумбийското правителство се опита да продаде на търг още неизвадени артефакти. Тук обаче се намеси ЮНЕСКО. „Търговската експлоатация на културното наследство на Колумбия противоречи на научните стандарти и етичните норми“, заяви представител на организацията. В крайна сметка съдът в Колумбия забрани търга.

Сега начинанието отново стана актуално поради три обстоятелства. Първо, американски съд, разглеждащ иска на Glocca Morra, обяви, че корабът е собственост на Колумбия. Второ, Испания предложи на Колумбия двустранно споразумение за защита на потъналия кораб. А организациите на коренните народи на Боливия изрази готовност да сътрудничи с колумбийците и помолиха да им бъдат върнати само няколко предмета от потъналия кораб като памет за предците им.

След като в Колумбия бе избран нов президент /през 2022 г. държавен глава стана Густаво Петро/, правителството обяви, че съкровището е културен и археологически паметник. Министерството на културата заяви, че правителството е намерило 7.3 млн. долара за първия етап от изследователските работи, които ще се проведат през април-май. На дъното ще бъде изпратен подводен робот, управляван дистанционно. Той ще се опита да извади на повърхността не само златни монети и сребърни слитъци, но и керамика и други артефакти.

След това на основата на снимки и видео специалистите ще направят точна карта на разположението на съкровището и отломките на кораба. Тогава експертите ще търсят начин да извадят кораба и неговия товар на повърхността. Главното условие е да не се разрушат артефактите и самият кораб.

През юни миналата година пилотирани дълбоководни апарати на ВМС на Колумбия се спуснаха към останките на „Сан Хосе“. Според експертите, на дъното лежат 200 тона сребро, сандъци с диаманти, 11 милино златни монети и оръжие, изработени в Севиля през 1655 г. Водолазите намериха и много неповредени фина китайска керамика - чаши, сервизи и др.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини