От х:

Днес в x:

Тревога в тайландския град Лопбури от нахлуващите маймуни в центъра

Изображение 1 от 2

    Властите в град Лопбури, известен като „маймунския град“, в едноименната тайландска провинция, са нащрек заради продължаващото нахлуване на маймуни, съобщава CNN Türk.

    Кризата се разраства през последните години. Поради намаляването на броя на туристите в региона по време на периода на Covid-19 и последвалото от това търсене на храна, маймуните, нахлуващи в града, започват да пречат на нормалния ход на ежедневието на местните хора. Маймуните влизат в къщи и магазини в центъра на града в търсене на храна и понякога крадат храна, отмъкват чанти и дори нападат хора.

    В изявлението, направено от Министерството на природните ресурси и околната среда на Тайланд, беше обявено, че ще бъдат изплатени компенсации на тези, които са били изложени на атаки на маймуни, а също и че се взимат мерки популацията на маймуни в центъра на Лопбури постепенно да бъде намалена.

    В ход вече е и операция, в която служители на тайландските национални паркове и отдела за опазване на дивата природа (DNP) събират маймуни в Лопбури. Но това никак не е лесно. Екипите, участващи в операцията, са изпробвали различни техники за улавяне на много умните и бързи маймуни.

    По план първо трябва да бъда пуснати на свобода в гората 50 възрастни мъжки маймуни, уловени в централната част на града.

    И докато местните хора от региона заявяват, че много малки фирми и семейства е трябвало да се преместят от града с течение на времето поради безпокойството, причинено от маймуните, в социалните медии се появи група, която се противопоставя на „лова на маймуни“, твърдейки, че те са исторически и традиционни символ на град Лопбури.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини