От х:

Днес в x:

10 °C

Мистерията на огнените топки Нага

Един наистина интересен и в същото време странен феномен са така наречените огнени топки Нага. Феноменът се наблюдава в Тайланд около река Меконг, а също така и в Лаос.

При това явление от реката започват да излизат червеникави топки, които се издигат на определена височина във въздуха и изчезват. Явлението се наблюдава всяка година от много хора обикновено в края на октомври след така наречените "Будистки дъждове". Името му идва от легендарната змия Нага, за която местните вярват, че плюе огнените кълба. 

Все още необясненото от науката явление се наблюдава в 250-километров отрязък на река Меконг, но е забелязвано и над по-малки реки, езера и блата в региона. 

Една от теориите е, че тези светещи топки представляват балони от светещ газ, които се получават при ферментацията и гниенето на органични останки под водата и след това се издигат във въздуха и се пукат. Тази теория не може да изясни защо се получават точно на това място и защо точно в определен период от годината. Загадката си остава неразгадана и до днес. Редица скептици се опитват да я опровергаят, като случая от 2002 г., когато тайландска телевизионна програма показва, че кълбата се произвеждат от войници с трасиращ огън. По-късно обаче става ясно, че телевизията е режисирала инцидента, за да спечели популярност. 

Фестивалът, свързан с наблюдението на топките Нага, набра популярност през 90-те години на миналия век и се нарича Бан Фай Фая Нарк. От 2000 г. насам той се промотира официално от тайландските власти и от местното министерство на туризма.

Вижте и вие феномена, заснет с любителска камера на 14. октомври 2008 г.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини