От х:

Днес в x:

Златно кълбо, намерено на дъното на океана, озадачава учените

На около 3300 метра под повърхността край бреговете на Аляска, където топлата светлина на слънцето никога не прониква, дистанционно управляван подводен апарат на NOAA Ocean Exploration се натъкна на странно златно кълбо. То беше "плътно прилепнало" към скала, осеяна с бели гъби, с диаметър около 10 сантиметра и дупка от едната страна.

Не беше напълно ясно какво може да представлява мистериозното кълбо. Първоначалните предположения на изследователите, провеждащи живото предаване на гмуркането, включваха обвивка на яйце от мистериозен вид, мъртва гъба или корал.

"Не знам какво да правя с това", каза един от изследователите по време на живото предаване миналата година. "Определено има голяма дупка в нея, така че нещо или се е опитало да влезе, или се е опитало да излезе", разсъждава друг.

"Надявам се само, че когато го пипнем, нещо няма да реши да излезе", казва един от изследователите. "Това е като началото на филм на ужасите."

Какъвто и дълбок ужас да е това, може би тепърва му предстои да расте. Както съобщава The Guardian, хипотезата, предпочитана от учените, смята, че нещо може да се е излюпило от златния корпус. Нещо, което не е съвсем мъничко.

"Избрахме да го наричаме яйце заради текстурата. Усеща се, че е месесто и няма очевидна анатомия. В него има дупка, която предполага, че нещо е влязло или излязло. Но не прилича на нито едно яйце, което някога съм виждал", разказва дълбоководният еколог Кери Хауел от университета в Плимут, Великобритания.

"Ако това е яйце, наистина интересният въпрос е чие е това яйце. То е доста голямо. Това не е яйце на малка риба. Това е нещо голямо."

С помощта на роботизирана ръка изследователите леко побутват обекта, установявайки, че той е доста мек, преди да го съберат чрез изсмукване за по-нататъшно изследване. Ще бъде извършен ДНК анализ, за да се установи кой е организмът, отговорен за създаването му.

Фактът, че "яйцето" е самостоятелно, е почти толкова интригуващ, колкото и неговият размер. Обикновено яйценосните животни снасят яйца на снопове.

Така че ако обектът е яйце, в него има нещо необичайно. Което всъщност е доста чудесно: каквото и да е, кълбото има да ни каже нещо ново за дълбокия океан и за разнообразния живот, който процъфтява в него.

В негостоприемните океански дълбини се случват много неща, които все още не разбираме. Смазващото налягане и мразовитите температури са само два от факторите, които пречат на човечеството да ги изследва широко. Въпреки това с помощта на дистанционно управляеми превозни средства, които действат като пълномощници, океанът постепенно разкрива своите тайни, включително как се размножават мистериозните дълбокоокеански видове.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини