От х:

Днес в x:

Търсят приемни семейства за 20 деца в риск

20 души от Хасково, които да станат приемни родители на деца в риск и с увреждания, могат да поемат грижите за тях по проект „Приеми ме 2015”. В момента тече кампания за кандидатстване по социалната услуга, на която доставчик е община Хасково, а партньор е Агенцията за социално подпомагане.

За отглеждането на бебета до 3 години се търсят общо 10 кандидати, като две от децата за настаняване са с увреждания.

Обявена е възможност за кандидатстване и за деца от 6 до 14 години години. Търсят се двама кандидат- приемни родители за здрави деца от 3 до 6 години и за едно дете с увреждания. За момчета и момичета в тийнейджърска възраст от 14 до 18 години е обявена грижа за четирима родители - за три здрави деца и за едно с увреждания.

Документите се подават в офиса на Областния екип по приемна грижа на  ул. „Цар Освободител“ №2, ет.2.

„Най-важното за кандидатите е да са много смели, дисциплинирани, да са настроени за обич и грижа, да са готови да са любящи родители. С такава мисъл хората, които решават да кандидатстват по проекта, трябва да тръгнат към офиса ни“, посъветва  ръководителят на областния екип „Приеми ме 2015“ Таня Ганева, която преди време самата е била доброволен приемен родител.

Разбира се, за кандидатите има и установени условия, за да бъдат заявленията им разгледани. В първоначалния набор от документи те трябва да представят удостоверения, че са психично здрави, че не са под запрещение, не са лишени изцяло или частично от родителски права. Необходимо е да се приложи и медицинско удостоверение от личния лекар, че са клинично здрави, както и свидетелство за съдимост, което да доказва, че срещу тях не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

След като документацията бъде разгледана, следва етап на проучване на кандидатите, за да се установят условията в дома им. На одобрените за приемни родители ще им бъде направен  кръвен тест за СПИН и Васерман. Преминалите успешно и през този етап, ще бъдат включени в обучение от специалисти по приемна грижа.

В крайна сметка последната дума за одобрението им има Комисия по приемна грижа, сформирана от специалисти от Регионалната дирекция по социално подпомагане.

Одобрените кандидати ще сключат граждански договор, като приемни родители, така че те могат да имат и трудови договори, посочи Таня Ганева.

Родителите, при които ще бъдат настанените децата, ще получават брутно месечно възнаграждение в размер на 150 % от минималната работна заплата, което прави 756 лв. За тези, които ще гледат дете с увреждане, сумата е с 90 лева отгоре. За децата, освен детски има и издръжка, която е в различни стойности, съобразени с възрастта. За най-малките до 3 годинки, например е 300 лева. За децата с увреждания има и допълнителна сума от телковото решение.

През последните години приемните родители от региона стават все по-осъзнати в решенията си, коментира Таня Георгиева. От края на 2016 година няма отнети права на приемен родител в областта. Има примери, при които приемните родители стават осиновители впоследствие. Редки обаче са случаите на реинтеграция на настанените при приемни родители деца в собствените им семейства.

„Много важен момент за кандидатите, които имат свои биологични деца, е да проведат предварителен разговор в семейството. Важно е всички да са съгласни с приемането на нов член в семейството, както и да покажат готовност да се включват в подпомагането на учебния процес“, казва Таня Ганева и от личен опит посочва, че приемната грижа не е лесна работа, затова самодисциплината на кандидатите трябва да е на високо ниво. Към приема на деца трябва да подходят с ясното съзнание, че оттук насетне в отглеждането им ще работят в екип със социалните експерти и специалистите от Закрила на детето.

Приемните родители ще работят в групи за решаване на проблемите, които срещат при отглеждането на настанените при тях деца, всеки месец. Два пъти в годината те ще получават и подкрепа от специалисти от различни области. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    S7
    S74LK3R
    15 -3
    14:27, 4 май 2018
    Това е пълен парадокс в новата ни европейска държавица. Взимат децата от семейства които нямат пари да си платят тока и вместо да ги подпомогнат те дават пари и децата на приемни семейства. Мога да твърдя,че това си е чиста схема, някой цоца парички на гърба на изтрадали хорица.
    • Ре
      Рени димитрова
      0 0
      22:14, 30 дек 2019
      Распрахче има деца от хасково
  • 2
    До
    До S74LK3R
    3 -4
    16:24, 4 май 2018
    Ами обърни се към министъра
  • 3
    Ко
    КО
    1 0
    19:56, 4 май 2018
    Колко деца са осиновени от социални служителки
  • 4
    Ми
    мира
    0 0
    19:48, 7 май 2018
    това е мафия
  • 5
    Ре
    ренимихаилова димитрова
    0 0
    22:24, 30 дек 2019
    Распрахче има деца са осиновяване
Последни новини