От х:

Днес в x:

Бум на приемната грижа: 16 нови професионални майки

С Христина и Пепи започна всичко през 2010

Изключителен бум на приемната грижа регистрират от дирекция социално подпомагане. Само за месец, броят на професионалните майки в областта е скочил от 25 на 41. Професионални са онези родители, които взимат за отглеждане дете от дом срещу заплащане. Схемата е по националната програма за извеждане на децата от специализираните институции. 

7 нови майки са одобрени от община Димитровград, останалите са от Хасково. Лъвският пай се пада на хората от Динево, които през 2010-та година стартираха програмата в региона. Тогава 55 годишната Христина Стоянова взе 5 годишната Пепи от Дом „Надежда“ и детето вече втора година расте щастливо в новия си дом.

Първоначалният скептицизъм в Динево прерасна в ентусиазъм и два месеца по-късно още 5 майки бяха обучени и одобрени за приемна грижа. Все пак дълго време, броят на семействата отглеждащи дете от Дом бе закован на 20 и няколко. 

„Всяка община сама си обучава и предлага бъдещите професионални майки. След няколкомесечен курс ни ги предлагат и ние ги одобряваме. Затова нещата сякаш бяха спрели, а сега дойдоха накуп“ коментира директорът на регионалната социална служба Грета Иванова. 

Новата цифра прави хасковско водещи в страната по предлагане на приемна грижа. Вече е налице и едно семейство от Димитровград, което е взело второ дете от дом. Преди това, пак от Димитровград имаше фамилия, която обгрижваше едновременно братче и сестриче, но децата са вече осиновени. 

При няколкогодишно професионално отглеждане на дете, се предлага много улеснена процедура за осиновяване. 

Професионалните майки са подпомагани от държавата с нелоша финансова инжекция. Средно месечно, професионалният родител взима общо 507 лв без 35-те лв детски. За социалните обаче основният критерий е желанието за гледане на дете и наличието на подходящи условия. Приемното семейство се следи непрекъснато.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини