От х:

Днес в x:

Приемат и мъже за професионални майки

И мъжете могат да отглеждат деца от домовете,  уточняват социалните. Опитът засега е само със жени

За приемната грижа могат да кандидастват и мъже, не само жени, съобщи шефът на отдел закрила на детето Зара Костадинова. Утре тя и социалните ще представят пред обществеността услугите доброволна приемна грижа и професионална приемна майка, които дадоха неочаквано добър резултат за няколкото месеца през които се прилага. 6 деца вече са с нови семейства, две професионални майки отглеждат като свои, деца изоставени в домовете. На 25-ти май за професионални майки бяха, утвърдени още 4 жени при които предстои настаняване на деца.

„Професионална майка може да бъде и мъж, нищо че ги наричаме майки. “ уточни с усмивка Зара Костадинова. Мъжът може да бъде част от семейство, но може и да е самотен родител. Социалните ще го проучват 4 месеца за да констатират дали отговаря на условията. Те най-общо са 4: Да е безработен, да не е осъждан, да не е лишаван от родителски прави, срещу него да не се водят следствени дела. Като подразбиращо се приема условието, мъжът ВЕЧЕ да е родител и да е отглеждал деца. Двете вече одобрени професионални майки с настанени деца, Христина от село Динево и Дарина от Хасково, имат собствени, изгледани рожби.

За професионална майка държавата плаща 312 лв бруто, плюс помощ за отглеждане от 195 до 260 лв в зависимост от възрастта на взетото дете. Плюс 35 лв детски на месец.

Другата представена услуга-доброволна приемна грижа, позволява отглеждането на деца докато родителят работи. Държавата му плаща само помощта за отглеждане. Повечето от тези семейства взимат по-големи деца с известна самостоятелност. В областта такива са 4-3 от Хасково и едно от Минерални бани. Две от настанените деца са ученици в 1-ви и 2-ри клас.

Условията и реда за кандидатстване по програмата "Приемна грижа" ще бъдат разяснени отре в киносалона на военният клуб в ДНА.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини