От х:

Днес в x:

Турски бизнесмен дава 55 000 лв. за църква, срината от турците през 1912 г.

Една от най-старите църкви в Свиленград - „Живоприемний източник" ще чества храмовия си празник утре. Тази година тя ще посрещне миряните изцяло обновена. Основният ремонт бе финансиран от бизнесмена Фуат Гювен, който дари за тази цел 55 хиляди лева, информираха от общинската администрация.

Строителните дейности стартираха през месец август миналата година. С тези средства е ремонтиран основно покривът на храма - прогнилите носещи греди са подменени, укрепени са покривната конструкция и таванът. Пропадналата на много места мазилка по стените е остъргана до твърда основа, а стените са измазани наново и пребоядисани. Подът също е подменен с керамични плочи. Зелените площи и алеите около храма са ремонтирани и освежени от общината.

Празникът утре ще започне в 9 часа със света литургия, водена от Старозагорския митрополит Галактион. В храма ще присъстват всички наместници от Старозагорска епархия, както и представители на други църковни окръзи. Ще бъде осветен курбан за здраве, който ще бъде раздаден на хората.

Специални гости на празника ще бъдат олимпийската шампионка и спортист на 2008 г. Румяна Нейкова и дарителят - Фуат Гювен.

Църквата „Живоприемний източник" в Свиленград е построена през 1850 г. През 1912 г. по време на Балканската война е опожарена и срината до основи от отстъпващите турски части. Възстановена е през 1924 г. с дарения от местното население.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини