От х:

Днес в x:

Започват XX дни на поезията в Димитроград

Изложбата "Бетон и нежност" ще бъде открита утре-22 април, в 17 ч. на алеята на бул."България" в Димитровград пред Клуба на дейците на културата. Тази провокативна, както я определи уредникът на Дом-музей "П. Пенев" Живка Шишкова изложба, е част от програмата на ХХ Дни на поезията "Пеньо Пенев", Димитровград 2009.

40 пана ще бъдат разположени на пешеходната алея в центъра на Димитровград. Те представят документи, снимки, материали от Дома-музей "Пеньо Пенев", които проследяват живота и творчеството на поета, без обаче да претендират за изчерпателност. Тази изложба е документална, музейна и открита за гражданите, каквато е основната идея на тазгодишните литературни дни "П. Пенев", но най-вече е провокативна, коментира Живка Шишкова. С аргумента, че „Бетон и нежност" няма за цел да проследи с абсолютна точност житейския и творчески път на Пеньо Пенев, а по-скоро да провокира любопитството на младите хора и гражданите.

МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ЗАСЕДАВА В БИЛИОТЕКАТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ"
На 23 април, от 9.15 ч., във връзка с ХХ Дни на поезията „П. Пенев" Общинският съвет ще проведе заседанието си в читалнята на Градска библиотека „П. Пенев". Това съобщи председателят Иво Димов.

ЛИТЕРАТУРНА ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИК „120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ"- В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ
В 17.30 ч. на 23 април, в изложбената зала на Исторически музей-Димитровград ще бъде открита литературна изложба, с която гостува Къща-музей „Димчо Дебелянов"-Копривщица. Изложбата включва 26 табла, които показват в снимки различни периоди от живота на Д. Дебелянов- детството, ученическите, студентските години. Посетителите ще могат да видят и оригинални ръкописи на Димчо Дебелянов от фонда на къщата-музей в Копривщица.
В Исторически музей-Димитровград, при откриване на изложбата, ще бъде представени сборникът „120 години от рождението на Димчо Дебелянов" от уредника Дойчо Иванов. Сборникът е издание на Дирекция на музеите-Копривщица и включва статии и доклади от юбилейната научна конференция, както и спомени на роднини и приятели на Дебелянов.
Тази изложба може и да се стори на някого не достатъчно атрактивна, но тя е дълбоко съдържателна и си заслужава димитровградчани да отделят време и да я разгледат. Още повече, че тя ще бъде експонирана в залата на музея в продължение на месец,коментира директора Елена Георгиева.

ПЪРВИ СЪВМЕСТЕН КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТРИТЕ НА ДИМИТРОВГРАД И СЕВЛИЕВО- В ТЕАТЪР „АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ"
Час по-късно- в 18.30 ч., на 23 април, в салона на ДТ „Ап. Карамитев" започва съвместният концерт на Забавно-духов оркестър-Димитровград с диригент Доцо Вътков и Естрадно-духов оркестър-Севлиево с диригент Ангел Ангелски със солисти: Нора Николаева, Христина Ботева и вокална група „Децата на Севлиево" с ръководител В. Ангелска. На сцената димитровградският оркестър ще се представи и със солистката Мария Арнаудова и вокална група „Звездните момичета" с ръководител Борис Вълканов. Концертът ще започне с песента по стихотворението на Пеньо Пенев „Релси", изсвирено от димитровградския оркестър и изпята от севлиевски солисти, разказа в аванс Доцо Вътков. Той определи този концерт, като своеобразен мост между творческите колективи от двата града- Димитровград и Севлиево, с които П. Пенев е свързан.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини