От х:

Днес в x:

Боклуци тровят блатното кокиче в региона

Трите естествени находища на блатно кокиче в региона са в лошо състояние, установиха експертите от РИОСВ след извършени проверки в областта в края на миналата седмица. Популациите са силно фрагментирани, съобщиха от инспекцията.


Най-лошо е състоянието на вида в природна забележителност „Сазлъка" в землището на село Бисер, община Харманли. Там е констатирано изземване на луковици на блатно кокиче и изхвърляне на битови отпадъци в защитената територия. Сравнително по-добри са популациите, но незадоволителни на вида в защитените местности „Лозенски път", община Свиленград и „Долната ова" край Любимец. В границите на находището на лечебното растение в община Свиленград също е установено образуването на нерегламентирани сметища.
Ниската влажност в местата на обитание на блатното кокиче е причина за влошената жизненост на находищата му.

За възстановяване на плътността и структурата на популациите е необходимо спешно да се вземат мерки за осигуряване на оптимална влажност, при която вида се развива.

Такива стъпки е предприела само община Свиленград, кандидатствайки с проект по Оперативна програма „Околна среда" по рамката за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България.

На кметовете на общините Харманли, Любимец и Свиленград, където се намират естествените находища на лечебното растение е предписано да засилят контрола на находищата, особено през почивните и празнични дни, с цел недопускане незаконен добив и опазване на вида.

Блатното кокиче е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид".
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини