От х:

Днес в x:

5-метров трибагреник за 3-ти март в Харманли, богата програма и в Свиленград

    Националният празник – 3-ти март беше отбелязан в общини на Хасковска област.

    Тържественият ритуал „Славим Свободата!“ събра край Руския паметник в Харманли редица родолюбиви и признателни  харманлийци по повод отбелязването на Националния празник на страната ни  и 140 годишнината от Освобождението на България.

    Церемонията започна с издигане на националното знаме  под звуците на химна на България, който за пръв път прозвуча на живо, чрез  гласовете на харманлийските хористи от хор „Славей“. От днес, петметровият  трибагреник вече ще се вее до паметника-символ на героизъм за Харманли.

    Слово по повод празника произнесе кметът на Община Харманли Мария Киркова. Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужи свещеник Георги Дановски. Венци и цветя на паметника в знак на признателност бяха поднесени от името на Община Харманли, Общинския съвет Харманли, зам.-областния управител д-р Стефка Здравкова, от представители на политически партии, обществени организации, училища, читалища, детски градини и граждани.

    Водещи на ритуала бяха Тоня Трифонова и актьорът Стефан Цирков. 

    С  благодарност към ръководителя Генчо Дончев и диригента на хор „Славей“ Младен Станев, както и към всички хористи,  които прегърнаха идеята на ръководството на Община Харманли и подкрепиха с таланта си предизвикателството да изпълнят на живо  химна на България.

    С богата програма Свиленград чества днес 3 март – Националния празник на България и 140-та годишнина от Освобождението. На площад „5 октомври” много жители и гости  на града се включиха в тържеството в чест на празника. Сред тях бяха кметът на общината инж. Георги Манолов, и.д. председател на ОбС Цветелина Атанасова, общински съветници, представители на партии и НПО и др.

    Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев,  танцьорите от  Танцов състав „Илинден” и Детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета-1870”.

    В словото си уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали  България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков.  Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година. Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец  Димитър.

    След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград. В церемонията се включиха представители на Общинския съвет, общинска администрация, партии, училища и граждани.

    Веднага след общоградското тържество в салона на читалище „Просвета – 1870” започна празничен музикално-поетичен спектакъл "България - красиво съществително" с участието на ученици от СУ "Д-р Петър Берон". А  на спортна плащадка „Изгрев”  се проведоха финалът и награждаването на традиционния за Свиленград турнир по футбол на малки вратички за купа „3-ти март”. По същото време в Спортна зала – Свиленград  се състоя турнир по шахмат за купа "3-ти март". Още една спортна проява в чест на националния празник ще се проведе  на 5 март от  10.00 ч. в Спортната зала, където  ще се играе турнир по бадминтон за купа "3-ти март".

    По традиция общината постави националния флаг по  централни улици и  булеварди и призова гражданите да украсят домовете си с националния трибагреник в чест на големия празник.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини