От х:

Днес в x:

Изложбата „Пътят на художника“ превежда по емоционални мостове от българска и турска страна

    Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково прие емоционалната изложба „Пътят на художника“ на автори-фотографи и художници от различни поколения от България и Турция.

    На снимките и картините, направени по време на два пленара, са лица и забележителности, исторически паметници, чувства и емоции от района на Ивайловград и на Кешан в Турция.

    Проектът е в изложбените зали, като факт с финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Турция. В реализацията му участват като партньори Сдружение „Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция“ от българска страна и община Чамлъджа от турска.

    Картините и фотосите на авторите, направени по време на пленерите в двете държави.

    „По време на работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме-от вила Армира, от крепостта Лютица до Чамлъджа, до Енес. По стъпките на художника ние открихме много лица, много история. Затова пожелавам по стъпките на художника, които прокара това културно-историческо трасе, отразено в художествени произведения и фотографии, да минат и хората от политическата власт, общинската, държавниците. Ако това се случи, съм убедена, че ще има повече хармония между хората.“, посочи при представянето на изложбата в Хасково Бисера Йосифова, специалист в изобразителното изкуство и куратор на изложението.

    Всички произведения вече са показани пред широката публика в Истанбул, Одрин и София. За последната планирана изложба от премиерния арт тур, те ще бъдат върнати в Ивайловград, там, откъдето е тръгнала идеята за създаването им, посочи кураторът на изложбата. Фотосите и картините ще бъдат показани в Ивайловград

    на 17 март по време на културния фестивал, който започва там.

    Творбите ще бъдат събрани във фонд, а идеята е те да оформят пътуваща галерия, за да могат произведенията да стигнат до повече хора. Така, освен творчеството, ще се популяризират и туристическите ресурси на районите Ивайловград и Чамлъджа. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини