От х:

Днес в x:

Обучават 56 кандидати за футболни треньори в Хасково

    Първото изнесено обучение за футболни треньори вече е факт в Хасково. В него се включиха 56 души не само от Хасковска област, но и от други градове – Петрич, Сливен, Сандански, Момчилград, Кърджали, Пловдив, София.

    От града-домакин има двама кандидати – Тодор Тодоров и Делчо Корчев, които се състезават за ФК „Хасково 1957“, участващи в „А“ окръжна футболна група. Двамата футболисти смятат след прекратяване на активната си състезателна дейност да се отдадат на треньорството.

    В курса се включиха още димитровградчанинът Христо Василев и харманлиецът Пейко Любомиров, които са бивши футболисти.

    Всички трябва да минат 6-дневен курс на обучение, което представлява първи семестър за кандидат-треньорите, обясни директорът на Българската треньорска школа по футбол към БФС проф. Лъчезар Димитров, който е и ръководител на катедра „Футбол и тенис“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ в София. Той поясни, че обученията имат за цел подготовка на повече футболни треньори, които не достигат за аматьорския, ученическия, женския футбол.

    Проф. Димитров заяви, че всяка година в НСА постъпват по 50-60 първокурсници във футболната катедра, но голяма част от дипломираните започват работа в държавни институции, общински власти, обществени организации и други. По-малката част от тях се явяват за получаване на по-високото ниво - „B” лиценз.

    Следващата седмица започва вторият изнесен курс за футболни треньори, който ще се проведе в Габрово. Преминалите успешно обучението ще получат „C” лиценз, което е най-ниското ниво.

    Вторият семестър на обучението в Хасково ще започне на 12 март. След това кандидатите ще преминат 1 месец практика по клубовете. Изпитите ще бъдат през май в София. След завършване на обучените желаещите ще могат да кандидатстват за „B” и „А“ лиценз.

    Обучението в Хасково, което включва теоретични и практически занимания, се ръководи от общо петима специалисти от катедрата по футбол в НСА, които са и част от футболната школа на БФС.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини