От х:

Днес в x:

Куриоз: след ремонта строителната гимназия ще е цялата надупчена отвътре

В обществената поръчка за реконструкция, ремонт и саниране на общежитията и работилницата на гимназията по дървообработване и строителство в Хасково не са предвидени средства за вътрешно измазване и боядисване след приключването на строителните дейности, научи Haskovo.net. В проекта, финансиран по оперативна програма “Региони в растеж”, са предвидени подмяна на електро и ВиК инсталациите, дограми, саниране на сградите, газифициране. След подмяната на водопроводи, тръби и кабели обаче стените ще останат надупчени, защото по проекта няма предвидени средства за измазването и боядисването им. Особено тежък е случаят с общежитията на гимназията, 6-етажна сграда, която освен като общежитие се ползва и като учебна база.

От община Хасково потвърдиха за недомислицата в инвестиционния проект, но уточниха, че той е правен през 2012 година, когато училището беше държавно, а не общинско, каквото стана наскоро. Проектът е бил изработен от самата гимназия, а от администрацията само са придвижли процедурата по обществената поръчка, след като ПГДС стана общинска собственост. От общинската администрация допускат, че от школото са искали да включат повече дейности и подмяна на повече неща в проекта и навярна са смятали сами да се справят с измазването и боядисването, предвид строителния профил на гимназията.

Според експерти в сторителния бранш обаче това би струвало между 200 и 300 хиляди лева, което гимназията не би могла да отдели от бюджета си.

Директорката на ПГДС Мариела Златева заяви, потърсена за коментар, че изобщо не е виждала проекта за реконструкция на двете сгради. Призна, че е чула нещо подобно от строителната фирма, но все още не е наясно с нещата. Тя добави, че е притеснена и как ще протече ремонта, тъй като в сградата на общежитието има и учебна база на 4 от етажите и няма как едновременно там да се учи и те да са строителна площадка. Според нея най-добрия вариант е ремонтът да започне след края на отоплителния сезон, а тя да премести всички ученици в основния корпус на гимназията, където да учат на две смени. Но все още ръководството на училището нямало отговор на всичките тези въпроси.

Междувременно стана ясно, че спечелилата обществена поръчка през юни тази година фирма “Интерхолд – Парсек” до края на октомври не е представила в общината документи за сключване на договор. Затова на 1 ноември кметът Добри Беливанов е определил за изпълнител класирания на второ място консорциум “Образователна инфраструктура Хасково 2017”.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка бе 1 110 012 лева. Предложената цена от консорциума, класиран на второ място, е 835 884 лева без ДДС.

Срокът за изпълнение на поръчката е 540 дни.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Jo
    John
    27 -5
    14:20, 29 ное 2017
    намалете им приема, като не може едни замазки да направят сами, да си носят по едно чувалче теракол месечно за домашно!
  • 2
    До
    до некадърния батимов
    14 -9
    18:38, 29 ное 2017
    Недоразумението батимов се нарича и без замазка стените оставил...
    Ха... ха, по голямо шутовско изпълнение не бях чувал ! Само памперса го спасява тази пенсия, която стоя на директорското място до 80 годишната си възраст.
  • 3
    К.
    К.Куртев
    8 -5
    19:22, 29 ное 2017
    и сега му берат продовете от мъдрото ръководство.
  • 4
    Ба
    Бай върбан
    21 0
    20:15, 29 ное 2017
    Тя пък Мариелата голям ръководител представяте ли си ------- не била виждала изобщо проекта МАРИЕЛЧЕ ами цял ден имаш бе не ти ли стига времето та не си видяла проекта --това не е оправдание
  • 5
    Гл
    Глупости
    12 -1
    20:44, 29 ное 2017
    А бе то сега стана куриоз и ревнаха.Преди това за ремонта вътре в стаите искаха пари от децата,но със заповедта на министъра им орязаха мераците.Ние родителите скочихме,че сме против.В началото на тази учебна година имаше състезание-който клас събере първи 500 лв. той влиза в ремонтираната стая.Та един 8-ми клас се класира.Сега министъра им върза ръцете и ей ти куриоз,щотоо плановете им пропаднаха.
  • 6
    Не
    Незапознат
    1 -1
    07:41, 30 ное 2017
    Това не е никакъв куриоз!Това е естественото следствие винаги след всеки подобен проект независимо дали училището е общинско или държавно.Твърдението че първо е било едно а после станало друго са само думи изречени от няма и какво.Значение има само кой е бенефициента по него.От там пък и кои ще са изпълнителите.Може например инициатора на проекта и направата му да е в София от Министерството на образованието а избора на изпълнител да се предостави на общинарите в града което е учебното заведение.Което е малко вероятно.Всеки се бори за проект за да може после той да избира кои ще го реализират.Ако е ''отвън''той ''може да дойде заедно с работниците на фирмата която да е и от северна България.Проекта на проектанта който и да е той го прави като взема чертежа на сградата и почва да действа без кракът му да е стъпнал в нея.Не го интересува че са минали 20,30 или повече години от построяването и и че възможно е да има съществени промени по нея.За това за което става дума в статията е нищо повече от опит законно да се усвоят средства от някой.Умишлено се пропускат дейности като средствата от тях се генерират към към по скъпи части и материали на тези които трябва да се направят.Но на практика се влагат евтини и даже някой път опасни.Парите от разликата се прибира от всички включени по веригата на изпълнение къде по малко къде повече.А когато под изпълнителите наемат такива да и м свършат работата а те от своя страна пък майстори на които колкото се по малко да плащат става манджа с грозде.Работата се оставя незавършена дотам че въпросното заведение ще е принудено със свои средства да я завърши.Затова тази стена е заложена да остане на дупки,затова в едно друго у-ще смениха улуците на покрива но не такива каквито бяха а с по малки,респективно и с малки водостоци,затова сменяйки парна инсталация и сложиха колкото се по може по тънки тръби и части които са БОКЛУК а не на средно ниво поне,затова макар и със нов котел предпочитанието е към старите,затова се сменят клекала на тоалетни и след по малко от година започват да ръждясват и слагайки им плочки без да се махнат старите станаха толкова малки че отстрани едвам може да се постави кошче.Затова скорошни проекти и изпълнението им тръбени с фанфари се компрометират.Така е винаги.Затова не е куриоз а ежедневие.Куриоз би било ако някъде има нещо е така както трябва да бъде.
  • 7
    Ис
    Истина
    7 0
    10:35, 30 ное 2017
    Да ви припомня че г-жа Златева бе назначена за директор чрез добре изработена схема:
    1.На конкурса се яви поставеното лице Н.Добрева, която бе лансирана именно от Златева.
    2. Добрева вкара Златева в гимназията като зам.директор.
    3. Добрева напуска след 5 месеца и Златева заема нейното място.
    4. Златева е временно изпълняваща Директор и се разпорежда с близо милион по проектите
    Нищо че според закона Директорите се назначават с конкурс!

Видеа по темата

Последни новини