От х:

Днес в x:

Ученици-гидове ще посрещат туристи в Паскалевата къща, ремонтът приключва

Изображение 1 от 6

    До две седмици един от най-красивите архитектурни паметници в Хасково - Паскалевата къща, ще оживее отново. Тя ще бъде отворена за посетители, съобщи днес директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Къщата беше затворена през последните години заради пукнатини по фасадата, които я правеха опасна. В момента в родния дом на Александър Паскалев текат довършителни фасадни ремонти, чието финансиране общината осигури, след като защити проект пред Министерството на културата за около 22 000 лева.

    Паскалевата къща е паметник от Национално значение и идеята на Музея, който я стопанисва, е чрез различни инициативи по-възрастните хасковски отново да се върнат към нея и да си припомнят красотата не само на къщата, но и на подредената експозиция в нея. А младите – да се докоснат до бита в съвремието на българина отпреди век и половина.

    Посещенията ще стават по заявка, с предварително обаждане в РИМ, тъй като няма назначен уредник в самата къща. Идеята обаче е занапред учениците от паралелката по туризъм в Професионалната гимназия „ Александър Паскалев“ в Хасково, която работи съвместно с Хасковския информационен център, да карат стажовете си в Паскалевия дом и да посрещат туристите като гидове, обясни Пенко Добрев.

    Първата масова инициатива, която ще се проведе след отварянето на Паскалевата къща, ще е в началото на март, когато ще бъде възстановена традицията с прескачането на огъня, ще има оркестър, а всички хасковлии са поканени още отсега да изпълнят обреда за здраве, допълни Пенко Добрев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини