От х:

Днес в x:

Учени от БАН ще ловят жаби в Хасковско

Експерти от регионалната екоинспекция ще контролират изследвания със защитени видове земноводни, провеждани с научна цел в региона, информираха от РИОСВ Хасково. Изследванията ще се водят от екип от специалисти на Централната лаборатория по обща екология към Българската академия на науките (БАН). За да могат да улавят и работят със защитените видове представителите на научната институция са получили разрешително разписано от министъра на околната среда и водите.

На екипа от специалисти е позволено да събират екземпляри от защитените видове земноводни – гребенест, италиански, добруджански и голям гребенест тритони. Могат да бъдат улавяни и екзмепляри от двата вида бумки, срещащи се в страната ни – жълтокоремна и червенокоремна. Това са едни от най-малките представители на жабите у нас. За всеки един от тези видове се разрешава ползване на не повече от 100 екземпляра. Изрично е посочено в разрешителното за работа със защитени видове, че хващането им трябва да става с живоловни капани. Друго важно условие е след приключване на изследването задържаните за временно отглеждане животни да се освобождават на местата където са уловени. Това се отразява в протокол в присъствието на експерти от регионалната екоинспекция.

Разрешителното се счита за невалидно, ако лицата от екипа, имащи разрешително за работа със защитените видове земноводни не уведомят контролиращия орган преди всяко извършване на полеви проучвания, както и за времето и мястото на което те ще се провеждат. В края на изследванията екипа се задължава да предостави на РИОСВ – Хасково отчет за количествата уловени земноводни.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини