От х:

Днес в x:

Глобиха транспортни фирми и шивашки цех за неспазени трудови норми

6 акта съставиха инспекторите от дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково през миналия месец. Това съобщи на пресконференция днес шефът на контролната служба Петър Андреев. Глобите са наложени заради нарушения на трудовите правоотношения – работа без трудови договори, липса на график на работното време, имало освободен работник, а фирмата не е пуснала заповед за освобождаването му, в друг случай имало на работещи на 8 часа, а трудовия договор бил на 4 часа.

Някои от нарушенията са открити в две транспортни фирми, както и в шивашки цех.

През септември от Инспекцията по труда са извършили общо 98 проверки, като 24 от тях са в Хасково, а останалите 74 в областта. При тях са констатирани 258 нарушения. 160 от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а другите 98 са по трудово-правни отношения.

Влезлите в сила наказателни постановления през миналия месец са 5 за сума от 9600 лева, като средният размер на глобата е 1066 лева.

Междувременно от Инспекцията по труда продължават проверката по случая със загиналия от волтова дъга работник в къща след Туристическата хижа в „Кенана“. Инцидентът стана миналата седмица в петък. По това време загиналият 47-годишен работник Фикрет Хасан наливал бетон с бетон помпа. Той държал ръкава на помпата и разливал бетона, а самата помпа била управлявана дистанционно от друг работник, който я доближил до високото напрежение - 20 КW, минаващо през двора на къщата. Доближаването предизвикало волтова дъга и убило на място работника Фикрет, който наливал пътеки в къщата.

Шофьорът и загиналият работник са имали трудови договори към две отделни фирми. Предстои обаче цялостно изясняване на ситуацията и обстойна проверка на документацията. Проверява се документацията по безопасни условия на труд във фирмата – инструктажи, спазване на работно време и други. Резултатът от нея ще стане ясен в началото на следващата седмица.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    -
    -
    0 -1
    09:48, 27 окт 2017
    От заглавието се разбира, че фирмите са глобени, защото работниците не са си изпълнявали трудовите норми.?!?!?
  • 2
    La
    larissa
    0 0
    11:56, 27 окт 2017
    Навсякъде.Стига връзкари
Последни новини