От х:

Днес в x:

12 °C

Глобиха транспортни фирми и шивашки цех за неспазени трудови норми

6 акта съставиха инспекторите от дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково през миналия месец. Това съобщи на пресконференция днес шефът на контролната служба Петър Андреев. Глобите са наложени заради нарушения на трудовите правоотношения – работа без трудови договори, липса на график на работното време, имало освободен работник, а фирмата не е пуснала заповед за освобождаването му, в друг случай имало на работещи на 8 часа, а трудовия договор бил на 4 часа.

Някои от нарушенията са открити в две транспортни фирми, както и в шивашки цех.

През септември от Инспекцията по труда са извършили общо 98 проверки, като 24 от тях са в Хасково, а останалите 74 в областта. При тях са констатирани 258 нарушения. 160 от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а другите 98 са по трудово-правни отношения.

Влезлите в сила наказателни постановления през миналия месец са 5 за сума от 9600 лева, като средният размер на глобата е 1066 лева.

Междувременно от Инспекцията по труда продължават проверката по случая със загиналия от волтова дъга работник в къща след Туристическата хижа в „Кенана“. Инцидентът стана миналата седмица в петък. По това време загиналият 47-годишен работник Фикрет Хасан наливал бетон с бетон помпа. Той държал ръкава на помпата и разливал бетона, а самата помпа била управлявана дистанционно от друг работник, който я доближил до високото напрежение - 20 КW, минаващо през двора на къщата. Доближаването предизвикало волтова дъга и убило на място работника Фикрет, който наливал пътеки в къщата.

Шофьорът и загиналият работник са имали трудови договори към две отделни фирми. Предстои обаче цялостно изясняване на ситуацията и обстойна проверка на документацията. Проверява се документацията по безопасни условия на труд във фирмата – инструктажи, спазване на работно време и други. Резултатът от нея ще стане ясен в началото на следващата седмица.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  -
  -
  0 -1
  09:48, 27 окт 2017
  От заглавието се разбира, че фирмите са глобени, защото работниците не са си изпълнявали трудовите норми.?!?!?
 • 2
  La
  larissa
  0 0
  11:56, 27 окт 2017
  Навсякъде.Стига връзкари

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019

Случаен виц

Последни новини