От х:

Днес в x:

10 °C

Глобиха транспортни фирми и шивашки цех за неспазени трудови норми

6 акта съставиха инспекторите от дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково през миналия месец. Това съобщи на пресконференция днес шефът на контролната служба Петър Андреев. Глобите са наложени заради нарушения на трудовите правоотношения – работа без трудови договори, липса на график на работното време, имало освободен работник, а фирмата не е пуснала заповед за освобождаването му, в друг случай имало на работещи на 8 часа, а трудовия договор бил на 4 часа.

Някои от нарушенията са открити в две транспортни фирми, както и в шивашки цех.

През септември от Инспекцията по труда са извършили общо 98 проверки, като 24 от тях са в Хасково, а останалите 74 в областта. При тях са констатирани 258 нарушения. 160 от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а другите 98 са по трудово-правни отношения.

Влезлите в сила наказателни постановления през миналия месец са 5 за сума от 9600 лева, като средният размер на глобата е 1066 лева.

Междувременно от Инспекцията по труда продължават проверката по случая със загиналия от волтова дъга работник в къща след Туристическата хижа в „Кенана“. Инцидентът стана миналата седмица в петък. По това време загиналият 47-годишен работник Фикрет Хасан наливал бетон с бетон помпа. Той държал ръкава на помпата и разливал бетона, а самата помпа била управлявана дистанционно от друг работник, който я доближил до високото напрежение - 20 КW, минаващо през двора на къщата. Доближаването предизвикало волтова дъга и убило на място работника Фикрет, който наливал пътеки в къщата.

Шофьорът и загиналият работник са имали трудови договори към две отделни фирми. Предстои обаче цялостно изясняване на ситуацията и обстойна проверка на документацията. Проверява се документацията по безопасни условия на труд във фирмата – инструктажи, спазване на работно време и други. Резултатът от нея ще стане ясен в началото на следващата седмица.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  -
  -
  0 -1
  09:48, 27 окт 2017
  От заглавието се разбира, че фирмите са глобени, защото работниците не са си изпълнявали трудовите норми.?!?!?
 • 2
  La
  larissa
  0 0
  11:56, 27 окт 2017
  Навсякъде.Стига връзкари

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини