От х:

Днес в x:

София Кузева се връща от Берлин в Хасково като гост-водещ на концерта за 40 години хор „Орфей“

    Красивата София Кузева ще е гост-водещ на концерта, който на 22 септември ще отбележи 40 -години от създаването на популярния и титулован Детски хор „Орфей“.

    Актрисата, която помним в ролята на Дана от бунтарския филм „Вчера“ на режисьора Иван Андонов, се връща в Хасково специално за събитието от Берлин, където живее от години. Тя е родена в Смолян, но детството й минава в града с тополите край реката.

    Освен нея, в музикалното събитие от различни кътчета на света в родния град ще се съберат и бивши хористи.

    Настоящите Орфейци вече започнаха подготовката си за

    концерта под ръководството на диригента Елена Цветкова. На 22-ри септември ще прозвучат освен нови произведения и някои от първите песни, изпети от хоровият състав, който е събран през 1977 година.

    Наред с подготовката си за отбелязването на 40-та си годишнина хористите се готвят усилено и за участието си на други сцени във и извън страната. Вървят репетициите за Гала концерта на наградените във втория дистантен конкурс „Нови гласове и песни“ на 30 септември в Националния исторически музей. В конкурса хористите от „Орфей“ спечелиха Първа награда. Натоварената им концертна програма продължава на 13 октомври. Тогава ще пеят на сцената на Военния клуб в Пловдив, като част от участниците в юбилейното издание на конкурса „С песен и обич творим добро“. Тъй като е юбилейно издание на конкурса за голямото заключително събитие в него са поканени всички носители на Гранд при през годините. В раздела „Музикален театър“ през 2009 г. хор „Орфей“ е с голямата награда участието си с мюзикъла „Моята Дисни приказка“.

    В края на ноември и началото на декември певците на Хасково ще участват и в хоровия фестивал Praga Advent Choral Meeting. В чешката столица Орфейци ще пеят на знакови места и катедрали коледни и църковни произведения. Веднага след това обратно в Хасково хорът е домакин от 15-ти до 17-ти декември на Второто издание на Националния фестивал за коледни и новогодишни песни, в който ще участват осем състава от шест български града. В рамките на форума има и конкурс за нова авторска коледна и новогодишна песен. Наградените песни ще станат ясни след гласуване на диригентите на хоровете, които ще се включат във Фестивала.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини