От х:

Днес в x:

Пак скандали в Спортното, нулев прием на ученици тази година

Проблеми и недоволства, свързани със Спортното училище „Стефан Караджа“ в Хасково за пореден път станаха медийно достояние. Както повечето от сигналите, така и този път, той е анонимен. „Спортното училище е пред закриване. За първи път в цялата близо 50-годишна история имаме нулев прием. Само за две години учениците са намалели от 340 на 230, се твърди в сигнала до Haskovo.net.

Потърсихме за коментар ръководството на училището не за да обсъждаме поредните анонимни твърдения и сплетни, вероятно произлизащи от настоящи или бивши хора от екипа, а за да се даде ясното относно ситуацията в училището, тъй като отлив на ученици има не само от Спортното в Хасково, но и в цялата страна. Темата и без друго е обект на обсъждане сред много хасковлии и най-вече в спортните среди.

Във връзка с твърденията в сигнала временно изпълняващият длъжността директор на училището Силвия Тенчева категорично отрече опасенията, че може да се стигне до закриване на школото. Това може да стане единствено, ако бъде обявено в несъстоятелност, смята тя. „Ние обаче си имаме деца, бюджет и всички учители и треньорите си получават заплатите навреме“, заяви Тенчева. Тя допълни, че преди 2 г. поела училището с 60 000 лева дълг, който във времето е стопен. Освен това беше категорична, че броят на възпитаниците им не зависи изяло от нея и мениджмънта, а и от усилията за привличане на кадри от самите треньори. „От своя страна съм направила необходимото за увеличаване броя на учениците. С двете ми заместнички сме ходили по кварталите, за да разговаряме с родители и деца с идеята да привлечем повече бъдещи спортни таланти“, каза тя, допълвайки, че влияние оказва и демографския спад в страната, както и новата реформа в образованието, с която професионалните гимназии привлякоха повече ученици от 8 клас. Тенчева заяви още, че и тази година са организирали рекламна кампания, в която са включени публикации в медиите и изготвяне на брошури. Иначе директорката не отрече, че тази година нямат нов прием, тъй като имало едва 14 мераклии да учат в училището, които са недостатъчни за сформиране на паралелка, за която изискуемият минимум е 18 души. По нейни думи това не е първият нулев прием, освен това без нови ученици миналата година започнало и Спортното училище в Стара Загора, а областта е с около 100 000 души по-голяма от Хасковска.

В сигнала се твърди още, че най-успешният спорт в града – баскетбол, е закрит в училището. Треньорите на традиционно успешните спортове - бадминтон (Пейо Бойчинов), тенис (Димитър Господинов), бокс (няма назначен треньор), са оставени на половин щат, а съответните спортове са пред закриване. Директорът на училището Силвия Тенчева потвърди, че трима от треньорите са на половин щат. Тя поясни, че промяната е съобразена с Наредба на Министерството на спорта. Директорката допълни, че има назначен треньор по бокс – Людмил Димитров, който има лиценз за дейността и ще преподава на мястото на излезлия в болнични Пенко Хаджиангелов. Относно паралелката по баскетбол Тенчева заяви, че действително е закрита, тъй като няма интерес към нея и няма нито едно дете за този вид спорт, нищо че женският баскетболен клуб жъне успехи в държавното първенство.

„След шумен скандал са пенсионирани успешните треньори Марин Драгнев (футбол) и Димитрия Халилямова (лека атлетика), а техните щатове са закрити.“, са част от твърденията в сигнала до Haskovo.net. От ръководството на училището потвърдиха, че двамата треньори са освободени на 31 август, тъй като нямало достатъчно деца за сформиране на групи, но поясниха, че не е имало скандал. Дори било предложено на двамата треньори да привлекат ученици за съответни спортове, за да запазят щатовете им. Но тъй като имало само по две групи деца, оставили на работа треньорите в трудоспособна възраст и освободили двамата в пенсионна възраст, както е регламентирано в Кодекса на труда.

Според директорката Силвия Тенчева анонимният сигнал за проблеми в училището е дело именно на Димитрия Халилямова. Потърсена за коментар, дългогодишната треньорка по лека атлетика отрече категорично да е автор на писмото до медиите и изказа възмущения от факта, че свързват името й с това. В същото време тя изказа благодарност на подателя на сигнала, тъй като по този начин доста неща са станали публично достояние. Халилямова поясни, че си тръгнала огорчена от училището, тъй като помолила ръководството на школото да я оставят на работа за още 1 г., за да завършат възпитаниците й, повечето от които тази година са в 12 клас. Молбата й обаче не била удовлетворена, а по думите й имало възможност да я оставят да продължи треньорската си дейност. Според нея не е сформирана още една група по лека атлетика, тъй като колегите й не привлекли нови деца, а тя самата довела две, но не били достатъчни.

В сигнала се твърди още: „вр.и.д директор (вече 2 г. до конкурс) Силвия Тенчева не взема решенията и не определя политиката на училището. Зам.-директорите Дима Алексиева и Галя Николова са превърнали училището в място единствено за свое лично облагодетелстване (щатните им заплати са над 1000 лв. - най-голямата сума получавана за позицията не-само в областта но и в страната). Алексиева от две години е пенсионирана. Политиката им е намаляване на паралелките и учениците, с което ще се намали и работата им. Малкото останали учители и треньори сме подложени на ежедневен тормоз от зам.-директорите. Ако се следва тази политика и се запази това ръководство училището до 2 г. ще бъде закрито.“

Зам.-директорката на училището Дима Алексиева отрече да е тормозила когото и да било, дори винаги защитавала колегите си. Освен това допълни, че щатната й заплатата е доста под 1000 лв. Тя обясни още, че може да се провери и в констативните протоколи на школото дали е имало натиск или тормоз от нейна страна към колегите й. Ако не съм полезна за училището и директорката пожелае да си тръгна, съм готова да го направя, заяви Алексиева. Тя допълни, че в училището има двама треньори в пенсионна възраст – Пенко Хаджиангелов, който е в болничен и треньорът по вдигане на тежести Живко Архондев, но за неговото място няма човек, който да е член на местен клуб, каквито са изискванията.

„Аз искам това училище да се възроди и съм направила всичко възможно. Дала съм здравето си и цялата си енергия да го направя”, заяви Силвия Тенчева, която неколкократно писала докладни за извършване на различни ремонти в базите. Дори с лични контакти намерила спонсори за запълване на дупки в двора на училището. Имала идея третия етаж на училището, който не се използва, да стане общежитие за възпитаниците им. Миналата година от ръководството съдействали за осигуряване на 3000 лв. от спонсори за бонуси на 10-те най-добри спортисти на школото. „Такова ми е наследството, възможностите са ми ограничени”, коментира Тенчева.

Тъй като сигналът за проблеми в СУ „Стефан Караджа“ е анонимен и на посочения телефонен номер се включва гласова поща, потърсихме за коментар на случаен принцип няколко действащи треньори и учители. Ваня Христова (треньор по хандбал), Христо Вълчанов (треньор по футбол), Вера Атанасова (учител по английски език) и Ива Иванова (учител по биология и химия). Те категорично отрекоха да има проблеми в училището, както и да са подложени на натиск или тормоз от страна на ръководството. „Сегашната директорка Силвия Тенчева дори сплоти повече колектива“, заяви Вълчанов.

Лошото материално положение на училището ни провокира да поискаме яснота от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта за бъдещите планове за проекти и ремонти на сградата и спортните съоръжения. След получаване на становище, отговорът ще бъде публикуван. Междувременно Тенчева припомни, че още през 2015 г, когато поела школото, е изпратила искане до кмета и до областния управител за прехвърлянето му от държавата на общината, за което имало и решение. Все още обаче процедурата не е осъществена. „Сградата на училището все още е държавна”, казаха от кметството. В този случай общината няма правомощия да кандидатства за проекти и ремонт на училището.

Haskovo.net ще продължи да следи темата със Спортното училище, както и цялостните проблеми в сферата на образованието.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (29)

  • 1
    Су
    Сухия
    35 -9
    10:15, 2 сеп 2017
    От сутринта в Орфей няма вода! Кога ще пуснат водата??? Нулев прием в касите на ВиК ще Ви обявя аз....
  • 2
    Ге
    Георги
    33 -1
    10:48, 2 сеп 2017
    Срамота! Как може да се допусне такова нещо?Къде са треньорите? Не можахте ли да обиколите цялата област и да намерите 4 деца?!?Вземете пример от Харманли! Иван Яджиев и Митко Карамфилов какви постижения имат.Без щат,без заплата дават сърцето си ,работят с душата си! Без спортно училище имат спортист № 1 на България за 2016! Е,да! И от Спортното училище в Хасково има спортист №1 на България,през далееечната 1990 г-Стефан Ботев, с треньор Димитър Кръстев,който е оценен от МС,но недооценен от спортна общественост в Хасково .
  • 3
    Ау
    Ауспух
    33 -5
    13:21, 2 сеп 2017
    Какво пишете за спортното? Пишете за конкурсите в общината. Колко нови директори на дирекции назначиха? Или пък пак набутаха на дъртия кмет деляновите плужеци?
    • Уч
      Учител
      7 0
      09:42, 5 сеп 2017
      Нека се разбете какво става с Спортното
  • 4
    Ге
    Георги Петров
    16 -9
    13:33, 2 сеп 2017
    Кой е виновен?
    Да се опитаме да погледнем обективно на нещата , без емоции и лични предубеждения.
    Няма как да разрешим частен проблем , който е следствие от генерален проблем.
    Има ли демографска катастрофа в България? 7 милиона официално население по НСИ , но колко са физически присъстващите на територията на страната?Някои запознати и не глупави хора казват , че не са повече от 5 милиона.Половината са в София.Остават 2,5 милиона в провинцията.Преди 25-30 години в провинцията е имало 7-8 милиона.Затова сега се закриват училища и паралелки не само в спортното и не само в Хасково.Кой директор и кой треньор може да реши проблема с демографската катастрофа?Всеки който се занимава със спорт или друга възпитателна дейност , знае че все по-трудно се събират деца.
    Втори системен проблем:Делегираните бюджети. Няма деца – намаляват бюджета , закрити щатове , половин щатове и започват конфликтите.Но всичко е следствие от генералните проблеми задълбочаващи се през годините.
    Тенденцията е трудно предотвратима и учениците още ще намаляват.При финансирането на спортните училища освен бройката трябва да се гледат и резултатите , а хасковското спортно има спортни резултати.Погледнете борбата. И преди и в момента е най- успешния спорт в града , а не както се казва в сигнала , че е баскетбола.Почти всяка година имат национали и медали от големи първенства.През 2017 г. вече имат европейска шампионка и бронзов медалист , а предстоят и световните първенства.Други спортни училища мечтаят да имат 1-2 участника на тези първенства.Така че откъм резултати нещата не са зле.Но децата ще намаляват и за в бъдеще, поради горе упоменатите причини и това не е по вина на директора.
  • 5
    Ве
    весо
    18 -6
    13:53, 2 сеп 2017
    Ще станат доктори по физическо възпитание и хоп в община хасково .от хасковското спортно излизат само ниско квалифицирани кадри.и мангасаряните не искат да ходят там.
  • 6
    Ве
    весо
    12 0
    14:11, 2 сеп 2017
    Попе, попе, взе ли си педесеттачката или артиса тоя път.
  • 7
    Уч
    учител
    24 -5
    17:19, 2 сеп 2017
    Преди да се твърди , че навсякъде падат паралелки е добре да сме се осведомили. Има училища , които разкриват такива, но в тях се работи професионално и с ентусиазъм. За това обаче спомагат добри екип и правилната политика.

    Трагедията в Спортното училище е не, че няма прием на ученици, а че почти няма спортисти. Постиженията на клубния спорт в града са доказателство за това.
  • 8
    Bl
    blabla
    30 0
    17:47, 2 сеп 2017
    без паника. това сме си надробили, това ще сърбаме. БОН АПЕТИ
  • 9
    Въ
    Възпитател
    31 -3
    18:52, 2 сеп 2017
    Това училище отдавана е без грам смисъл, първо няма една нормална база за спорт. Второ няма вече и деца за спорт. Давам ви пример: направиха за хиляди левове стадион в Маджарово (хубава база ама няма деца) и сега пасат кози там.Хасково драги ми съграждани се е превърнал е един застаряващ град на пенсионери и болни. Дори и младите циганчета вече изчезнаха.Бизнеса е алчен и да не дава заплати на младите как те да се женят и да раждат и как да си гледат семействата. Плаче ми се вече...... и моите деца ги няма... внуците ми ги виждам само на вайбър.... За това не се чудете защо закриваме училища.
  • 10
    20
    2015
    24 -7
    21:07, 2 сеп 2017
    Твърдението на госпожа Тенчева ,че поела училището с 60 000 лв.дълг е абсолютна лъжа или оправдание за сегашното финансово положение.Нали винаги друг трябва да е виновен......Има справка в общината за не разплатени разходи към края на годината ,от която може да се почерпи вярната информация/нека журналистите да проверят и поискат сметка на госпожата за невярната информация/.Хайде да не се говорят врели некипели моля................
  • 11
    Жо
    Жоро
    14 -4
    21:33, 2 сеп 2017
    Относно борбата в спортното. Пълен ужас състезателите ходят да тренират в димитровград. Защо. Какво правят треньорите ст.желев и али мехмедов. Нищо.първия изобщо не се съблича за тренировка а втория е вече на 60 и не му се занимава да не говорим че дори няма средно образувание.мързи ги да обикалят училища да търсят деца."Големия"треньор росен бонев от симеоновград е напълнил училището с ******и. Затриха този спорт тези некадърници.
    • Ге
      Георги Петров
      11 -6
      22:13, 2 сеп 2017
      Жорко , без лични нападки ако обичаш , Не знам доколко ги познаваш , но в тези условия хората си работят и както казах по-горе , резултатите са налице .И заслужават уважение и Стоян и Али и Петьо Кирев,
    • Жо
      Жоро
      5 -3
      17:44, 3 сеп 2017
      За Петър Кирев няма и дума в моя коментар.но за ония двамата некадърници не е нужно да ги коментирам.те са треньори щото няма други .
  • 12
    Па
    Пацо
    32 -2
    22:36, 2 сеп 2017
    Изгонили най-добрите си учители и треньори ,за да останат послушковците .Алексиева чака увеличение за да получи 10 високи заплати. Тенчева 2-3 г .не знае къде се намира.Ситуацията е ясна-училището е пътник с това ръководство.
  • 13
    Оп
    Оппссс
    25 -1
    08:29, 3 сеп 2017
    Вълчанов, най-големия си, .............. двуличник. И Генев помни.
    • Уч
      учител
      21 0
      09:17, 3 сеп 2017
      Спокойно ! Той ще е следващия съкратен.
  • 14
    63
    631254
    9 0
    13:16, 3 сеп 2017
    И Наска от ОУО чака новата си заплата. Отдавна трябваше да е пенсионерка, но не й пука, защото и Колев, и РУО се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Оставили са я да си разиграва коня, да командва служителите и да ги плаши със съкращения, които на практика и прави, защото тя управлява общежитието, въпреки че е само пом-директор, но от 20 години. Няма пенсия за такива като нея, а само големи заплати, облаги, награди, екскурзии тук и в Европа. Това е Наска. Пенсионирайте я най-сетне, бе. Хората чакат с години това да се случи.
  • 15
    Тр
    Тренер
    16 0
    13:49, 3 сеп 2017
    Демографската криза г-жи директорки,съществува вече 27 години.Цели 25 в СУ се приемат по 4 нови паралелки.През 2016-1 паралелка ,а 2017-00 (две нули е по справедливо).Оставям въпроса си отворен :Кой пречи на калпавия .. .да си свърши работата?Не търсете вина и в треньорите.Те ви пълнят гушките.
  • 16
    00
    0099887yyhgt677
    4 -2
    21:07, 3 сеп 2017
    тоя мезерник от механното георги славов още лие е там много противен човечец отвратителен е .
  • 17
    Гр
    ГРАЖДАНКА
    24 -2
    13:48, 4 сеп 2017
    В статията пише, че треньор Димитрия Халилянова била освободена поради пинсионната си възраст, а защо зам. директорката Дима Алексиева също пенсионерка не е освободена,.
    Явно правилата не са валидни за всички ?
  • 18
    Ки
    Киряк Стефчов
    12 -2
    19:10, 4 сеп 2017
    Ами щото вероятно е ГЕРБАДЖИЙКА или протеже на ГЕРБАДЖИЯ --- то е толкова просто и логично както е казал ВАПЦАРОВ Но в далаверите ще бъдем пак с теб народе мой защото сме от ГЕРБ Е това вече не е Вапцаров не е и БОЙКО той сигурно не е чел Вапцаров щото Вапцаров е бил МОРЯК а Баце пожарникар
  • 19
    Ку
    Кумата
    9 0
    09:01, 5 сеп 2017
    Вълчанов , ти си най-голямата бОдала в спортното .И ти и всичките там дето се правите ,че разбирате от футбол.Ела при мен да пасеш крави ,некъдърник.
    • Ку
      кума
      11 0
      09:20, 5 сеп 2017
      то не бяха провалени мачове, разбити съблекални, разстройства по време на мач, допинг - Гуци, на това ли учиш децата? Всички вече са в СУ Пловдив и Ст. Загора.
  • 20
    Уч
    Учител
    9 0
    09:20, 5 сеп 2017
    Кума, Мишо Антонов в краварника ли работи? Усещаме го!
  • 21
    Ку
    Кумата
    7 0
    09:35, 5 сеп 2017
    Гуцата е невероятно просто селско пърче ...!Да дойде да стане кравар да дои и пасе хайваните .
  • 22
    Ку
    Кумата
    7 0
    09:38, 5 сеп 2017
    Да направят малко проверка на възможностите на теньорския щаб в спортното училище ,защото има селяни който нямат никаква работа там .
  • 23
    Ми
    Митю Брадата
    5 0
    11:14, 5 сеп 2017
    Оооопс!
  • 24
    Ми
    Митю Брадата
    8 0
    11:18, 5 сеп 2017
    Спокойно скоро ще сменя Гуцата! Не го давам в краварника, ще го взема при мен да чука релси в БДЖ!
Последни новини