От х:

Днес в x:

Спор между проектант и общината спира 4G мрежа в Хасково, щетите за близо милион

    Твърдоглави чиновници в Архитектурата спират проект на “Мобилтел” за изграждане 4G мрежа в Хасково с некомпетентни становища и изисквания. Това заявява проектантът – инженер Станислав Видев, управител на бюрото, изготвило проекта. Той е и председател на регионалната структура на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Вчера той депозира в общината остро писмо до кмета Добри Беливанов, в което излага подробно всички действия на администрацията му.

    Целта на “Мобилтел” е да свърже с подземен оптичен кабел 21 базови станции в града, общата дължина на трасето е 19.9 км. Проектът е от две части, първата е за влизане на кабела в каналната мрежа на БТК. Тази част е одобрена и има издадено разрешение за строеж.

    Ябълката на раздора е втората част от плана, която предвижда вкопаване на оптичния кабел по улиците в различни части на града. Този проект е внесен в общината в края на март, но и до днес няма издадено разрешение за строеж, нито пък мотивиран отказ. Отговорът от общината е трябвало да бъде даден на 12 април.

    “Инж. Ивомир Орлов, шеф на отдел “Контрол по ЗУТ (Закон за устройство на територията)” в Архитектурата поиска да изготвим ПУП (Подробен устройствен план), за онази част от трасето, която се отклонява от улицата и стига до сградата. Той първо поиска ПУП и за улиците, но му показахме наредбите и се отказа от това, защото законът е ясен – не се изисква ПУП, когато трасето е в обхвата на съществуващ път. После поиска ПУП за частта от улицата до сградата”, обясни Видев.

    Той допълни, че досега е правил над 50 подобни проекта и за тази част от трасето не се изисква ПУП. “Подробният устройствен план е тежка и скъпа процедура. И излишна, защото не се изисква по закон”, категоричен е Видев.

    Затова той поискал становище от министерството на регионалното развитие. Тълкувателното писмо, което получил, разяснява изискванията и потвърждава мнението на проектанта. Подписано е от заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Към тълкувателното писмо са приложени и Задължителни указания за прилагане на Наредбата за проектиране и изграждане на съобщителни мрежи, издадена съвместно от министрите на информационните технологии и на регионалното развитие. Те са единствените компетентни да изменят този нормативен акт, както и да издават задължителни указания по прилагането му, пише в становището на МРРБ.

    “Имам няколко проекта, които са направени без ПУП и те са били одобрени от същия този Ивомир Орлов, и това го написах на кмета в едно от писмата до него. Затова попитах как така един проект бива одобрен без ПУП, а за друг, при същите обстоятелства, се изисква. Отговарят ми, че щели да спрат с тези “облекчителни процедури”. Последният такъв мой проект бе одобрен през декември 2016-а”, допълва Видев. В едно от писмата си до общината Видев прилага разрешителни за подобни строежи от други общини, където нямали такива измислени изисквания.

    Продължителните разправии между проектантското бюро и общината обаче довели дотам, че от “Мобилтел” решили, че в основата на този конфликт стоят някакви лични отношения, още повече, че в други общини нямали такива проблеми. Затова възложили същата работа на друг проектант. Новият проект бил внесен в общината, но отговорът бил същият – искаме да се направи ПУП за трасето от улицата до сградите.

    Според Станислав Видев щетите, понесени от “Мобилтел” от 4-месечното забавяне досега, са за близо милион. “Няколкостотин хиляди лева на месец са пропуснатите ползи. Точната сума могат да изчислят експертите. Но дали “Мобилтел” ще реши да си търси правата, не мога да кажа”, допълва той.

    В Архитектурата обаче настояват, че са прави. Според тях отговорът на МРРБ е правилен. “Става дума обаче за отклонение от улицата до входната точка на мрежата в сградата. Проектът на “Мобилтел” обаче не е за крайните потребители, а за базовите станции (антените) на покривите, а това е нещо съвсем различно. Има разлика дали правиш водопровод за дадена сграда или водонапорна кула”, обясни тезата си главната архитектка Диляна Панайотова. Ивомир Орлов пък дава друг пример: “Представете си, че тази базова станция не е на покрива, а на земята. Няма ли да се изисква подробен устройствен план в този случай?”

    Според Станислав Видев обаче това са увъртания с цел да се пречи. “Проектът е за прекарване на оптичен кабел до входната точка на мрежата в сградата. Определение за входна точка има в Наредбата, която явно не са чели.”

    Той допълни, че тази Наредба е създадена именно за да облекчи построяването на електронни съобщителни мрежи и създаването на съвременни комуникации, затова всякакви аналогии с ВиК и електрически мрежи, каквито правят в общината, са несъстоятелни.

    Haskovo.net се обърна за трето мнение и към независим експерт, нямащ отношение към спора. Това е Иван Тошев, специалист в инвестиционния процес при изграждане на електронни съобщителни мрежи. Ето неговото мнение:

    “И двете страни имат известни основания. Искам обаче да подчертая, че колкото общини има в България, толкова различни ЗУТ-а има. Всяка администрация си тълкува закона различно и всяка си има собствен ЗУТ”. Експертът подчерта, че действащият закон за устройство на територията е остарял, тежък и тромав нормативен акт. “Когато се е приемал този закон, електронните комуникации бяха в прощъпулника си и затова сега се получават подобни недоразумения и се налагат тълкувания. По мое мнение сегашният ЗУТ трябва да се отмени и вместо него да се приемат три нови закона. Истината е, че много закони са правени от некомпетентни хора. Като секретар на сдружението на малките и средните кабелни оператори присъствах на заседанието на парламентарната комисия, когато се разглеждаха промени в Закона за електронните съобщения. Най-активен беше един железничар”, спомня си той.

    “Когато приеха срок, в който всички кабели да са под земята, поръчахме едно проучване колко ще струва това за цялата страна. Резултатът беше ужасяващ – 3.5 милиарда лева. Тогава управляващите си дадоха сметка в какъв капан са се вкарали, защото тези пари трябва да ги платят хората. Наистина, ще ги дадат операторите, но ще ги вземат от клиентите си, защото няма откъде другаде да ги вземат”, допълни Тошев.

    Попитан все пак дали от общината са могли да издадат разрешение за строеж, без допълнителни изисквания като ПУП, той отговори: “Могли са, но явно не са искали”.

    По информация на Haskovo.net подобни проблеми в общината имат и други оператори, към които се отправят подобни спорни изисквания, което спъва работата им.

    Според Иван Тошев общините много обичат процедурите по ПУП, защото те са сред малкото в ЗУТ, за които няма определен срок. “Издаването на разрешение за строеж има срок 14 дни. Или ти разрешават строежа, или издават мотивиран отказ. И можеш да вкараш това в съда. При ПУП-а няма срок. Кметът трябва да даде разрешение за изготвяне на ПУП, но не е обвързан със срок. Тоест той може три или четири, или пет години да не ти разреши изготвяне на ПУП и ти си с вързани ръце. На практика един кмет може да спре всеки инвестиционен процес, при това съвсем законно”, обясни Тошев.

    Заместник-кметът Велин Балкански, който отговаря за строителството, коментира за Haskovo.net, че случаят наистина е създал “известно напрежение” в общината. Той допълни, че е поискал казусът да се разгледа на Експертния съвет по устройство на територията, който се провежда днес. Балкански допълни, че ако все пак не се стигне до разбирателство, ще изпратят ново писмо до МРРБ, с което да искат указания как да се процедира в конкретния случай.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (61)

    • 1
      Оп
      опарил се от Mtel
      72 -6
      11:14, 15 авг 2017
      И 5G да пуснат Мтел, никога не бих станал отново техен клиент.Кожудери!
    • 2
      Ха
      хаха
      36 -7
      11:23, 15 авг 2017
      прав си за тези от Мтел, но това не означава че тези в общината са най - големите глупаци и некомпетентни некадърници, незнаещи защо са там
    • 3
      Че
      четвъртък 8
      46 -8
      11:40, 15 авг 2017
      кво стана сега и "Сряда 7" не ги бива, парички искат бате и проекта ти ше мине, дай колкото искат и тва е-в общината явно се работи с пари под масата....кой беше шеф на тая Архитектура?
      • Пе
        петък 9
        41 -11
        11:59, 15 авг 2017
        не прочете ли кой. Орлов. некадърника от времето на Георги Иванов. той иска , той спъва всички, той командва както го е учил бащицата.
      • Съ
        събота 10
        18 0
        23:22, 15 авг 2017
        Не е Орлов бате, друг е шефа на архитектурата, провери кой е, представител е точно на "Сряда 7", които се кълняха че ще променят общината, ма си остава същия батак.
    • 4
      За
      запознат
      40 -10
      11:58, 15 авг 2017
      Въпроса не опира до пари. Ивомир Орлов и преди и сега е човека който слага прът в колелото на всички оператори. Този "многознайко" просто трябва да го изхвърлят от общината. Неговата нагласа е винаги и за всичко да пречи.Майстор е да намира аргументи за да откаже. Защо търпите още този човек на този пост? Толкова ли няма кого друг да назначите? Този човек беше подлога на стария кмет- тогава беше така - отказва се докато се сетиш че трябва да платиш .... Сега не съм чул някой да иска пари, но продължават да отказват.... може би пък самия Орлов иска нещо за себе си...Такова чудо няма другаде. Еском да кажат също и те колко много проблеми продължават да имат с общината нищо че имат общински съветник....
      • Jo
        John
        4 -11
        14:56, 15 авг 2017
        с какво си запознат, че не се сещаш като ти откажа... Виж коментара
    • 5
      Ки
      киип
      22 -22
      12:33, 15 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ст
        Станислав Видев
        19 -9
        18:13, 15 авг 2017
        Да същият съм за който гласуваха 74,3% от събранието и не избраха теб , а мен и стигна до върховния съд и пак не можа да ме махнеш....Добре се познаваш. А Орлов ми каза- нищо лично хахахахахах!!! Малоумен , но 2 мантат ме избират , а теб не щат да те видят и се криеш кат мишка.....
      • Ут
        Уточнение
        20 -6
        21:33, 15 авг 2017
        Видев, колкото си мургав, толкова си и нагъл! Общината си е в правото да изисква приложението на ЗУТ и наредбите към него. Наглостта обаче на тези оператори се крие в друго - в населени места заявяват едни мощности (около нормите за излъчване -8W), след което неусетно увеличават многократно мощностите на базовите станции. Това престъпление спрямо гражданите на Хасково се извършва именно чрез такива тепегьози като теб, Видев! Орлов е опитен човек! Отдавна знае това, Екологичните организации обаче се занимават само с бездомните кучета. Време е да се събудят и да видят какви непозволени мощности работят в Хасково. Вече всеки втори си говори сам, новородените са в каишки, сърдечно болните подскачат в ритъм... Нека да е 4G, но само по правилата и нормите!
      • Ст
        Станислав Видев
        8 -19
        23:26, 15 авг 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ст
        Станислав Видев
        5 -11
        10:18, 16 авг 2017
        Също толкова компетентен, като за магистрала "Мари... Виж коментара
      • Ка
        Кахърен
        6 -5
        22:48, 16 авг 2017
        Видев, знам, че имаш причини - голям чин, голям пост, голяма кадърност, големи претенции - научи поне правописа на българския език. Управниците в общината се смениха, при теб обаче няма промяна. Защо, аджеба? Доста време беше някакъв на туй, купешкото, "клъстър" на шивачите и кроячите. Затри ги горките! Сега е ред на инженерите. Същите, които чрез членския си внос ти осигуряват самочувствието. Щом срещу колеги използваш хамалски определения и епитети - от теб хаир никакъв! И ще се случи поговорката за края на кучето, дето опикава дувара на джамията...
      • Ст
        Станислав Видев
        3 -5
        23:19, 16 авг 2017
        Илия стига се писал глупости никога не съм бил начело на никакъв клъстер...мамууу ако бях...Спи спокойно ти си човека дето му имам доверие - най добрия от всички пътищари хахахахахах... Ще те направя вадач на клъстера...
    • 6
      Пу
      Пуснете бизнеса
      47 -4
      12:45, 15 авг 2017
      Града остана без хора от спънки на бизнеса .
      Орлов защо не му за качат едно СРС да светне.
      Затова Язаки не е в Хасковска община, а в Димитровград.
      В архитектура има много хора за махане.
      Без чиновници може, но без бизнес Хасково става село
    • 7
      Пу
      Пуснете бизнеса
      35 -6
      12:48, 15 авг 2017
      Някъв чиновник постоянно иска нещо. Кой им плаща ? Бизнеса им плаща. Тези хора трябва да разберат, че пречат на града и на децата си с техните действия.
      Дилян Добрев е прав трябва да се обърнат нещата, чиновниците да си търсят документите както е в Германия. А не бизнеса да виси по опашки и гишета
    • 8
      Ха
      Хайде да видим
      33 0
      14:18, 15 авг 2017
      Дайте да се разберем съвпадат ли възгледите на гражданите с тия дето стоят начело на общината! Народа иска общинските служители, всичките от кмета надолу да работят в полза на гражданите и на бизнеса разбира се! Целта на общинските служители трябва да бъде не да тормозят гражданите, а да им помагат и да правят живота им по лек. В чужбина, даже няма нужда да ходим много далеч - да видим Турция. Хората които правят бизнес и отварят работни места са на почит! Като каже инвеститор че ще прави производство и му асфалтират пътя до там, приготвят се комуникациии .... всичко , та само и само да дойде инвеститора в твоя град! Тука гледаме да направим напук, да изгоним инвеститорите.... после няма конкуренция и заплатите седят на същото ниво! Защо не мислят в общината? Всички служители, които пречат на тази политика ВЪН! Колкото до Мтел-- и аз не ги харесвам, ама никак, много самодоволни копелета!
    • 9
      Ви
      Видев Тошев НДСВ
      32 -7
      14:50, 15 авг 2017
      Като видя на едно място стйнислав видев и иван тошев и ми е ясно че става дума за измама. Само се чудя м тел с какъв акъл работят с тия нещастници. Те лъжат и когато спят така че въобще не ме боли за тяхните кахъри.
      • Ст
        Станислав Видев
        5 -13
        18:16, 15 авг 2017
        Нещо бъркаш - първо името ми научи го как се пише... Виж коментара
    • 10
      12
      1234567
      27 -12
      16:33, 15 авг 2017
      Видев е пълен измамник,който не го познава той не знае що за човечец е.
      • Чо
        Чобанина
        15 -15
        17:23, 15 авг 2017
        Аз го познавам и не е измамник, излез на светло и докажи твърденията си, иначе си жалък пикльо педерунгел !
      • Ст
        Станислав Видев
        11 -8
        18:18, 15 авг 2017
        Посочи факти, теб с какво съм те езмамил???Даже и име нямаш , а цифри- без доблест си....
      • Ст
        Станислав Видев
        6 -10
        18:20, 15 авг 2017
        Посочи факти, теб с какво съм те езмамил???Даже и... Виж коментара
    • 11
      По
      Потърпевш
      15 -4
      16:33, 15 авг 2017
      Само това да спираше архитектурата щеше да е китка.
    • 12
      Br
      BR
      13 -17
      16:42, 15 авг 2017
      Кремена Цунева ( Цонева ) се мислеше за заместник... Виж коментара
    • 13
      Оп
      Опарил се от Видев
      27 -4
      16:42, 15 авг 2017
      Там където е този старшина по професия-всичко е измама!
      • Ст
        Станислав Видев
        10 -13
        18:23, 15 авг 2017
        Нещо не си наясно със званията....аз се гордея с дните и годините си в армията и то като старши офицер. Старшина си ти с манталитета си....Кажи една измама да видим. С пари или с какво съм те измамил....
      • Съ
        също така
        21 -8
        19:51, 15 авг 2017
        Генерал Видев си мисли,че още е в казармата и в Общината трябва да му козируват.
        Не са само Мтел ,бая батаци е заформил в много проекти..
      • Ст
        Станислав Видев
        3 -9
        23:28, 15 авг 2017
        Дай да видим батаците... или искаш ТКП без да си п... Виж коментара
    • 14
      Ха
      Хасковлия
      22 -9
      17:38, 15 авг 2017
      Някои тарикати като Видев /абсолютен некадърник и разбойник/ си мислят, че са над закона....
      Най-вероятно му търсят сметка защо проекта не тръгва и сега тръгва с рогята....фатмак с фатмак....
      Направи Хасковската камара на инженерите в котерия защитаваща интересите му....

      Орлов му виновен....ми дай Орлов и Общината на съд бе ...разбирач...кво ривеш по медиите...
      Не съм прочел един законов аргумент.....в другите общини не искали...ами ако не е законно и тук ли трябва да е така....
      Бизнес....да ти таковам и мобилтелския бизнес...
      Мошенник се свър8ал мъшенници.....аре у лево...зеле чорап
      • Ст
        Станислав Видев
        6 -13
        18:28, 15 авг 2017
        Правилно....като не те избрахме теб за председател... Виж коментара
      • Ха
        Хасковлия
        19 -5
        21:29, 15 авг 2017
        Нещо ме бъркаш...
        Не съм онзи инженер....дето ти показа голия задник....без стаж проектант те направиха....а ся се качваш на главата на всички колеги строителни инженери...телефонист...
        Що не станеш охранител...най ще ти приляга на образованието опита
      • Ст
        Станислав Видев
        4 -12
        23:22, 15 авг 2017
        Хич не те бъркам и сега си показа нрава...Неща са... Виж коментара
    • 15
      По
      Потърпевш
      31 -1
      17:40, 15 авг 2017
      Архитектурата в гр.Хасково е пълен Хаус,там абсолютно никой с нищо не е наясно,а поведението им е просто толкова нагло и високомерно,че човек да се запита "тези за какви се взеха"?!?Има една госпожа Спаска Пеева за нейното държание и поведение просто Незнам какво да кажа,отвратително и нагло,специално хора като нея как са в тази институция Незнам.!!!Там не може да влезнеш току-така,питат те,разпитват кой си,та от къде,та за какво...Дълга и широка е,бавни и тромави процедури,едно удостоверение да се вземе,трябва да се разходиш поне 3 пъти /не им пука на тях,че излизаш от работа,ти не работиш,само те!!!/ и ще трябва да ги изчакаш поне 10 дни за това чудо!Кой ще дойде да инвестира в град където институциите не им се занимава,където всичко е трудно,бавно и тромаво!Сложени лелички,които дори не знаят как се работи с компютър,60 годишни...дайте път на младите и ОБРАЗОВАНИ хора,стига вече кой кум,кой сват,кой на булката брат!!!Крайно време е да се обърне внимание първо не им се работи,второ грубо и нагло държание...Града се топи,ами ще се топи,какво се прави за гражданите-едно голямо НИЩО!!!
      • Е
        Е
        5 -1
        08:47, 16 авг 2017
        Къде тук тия млади , образовани хора :)?!
      • Ма
        Мария
        10 -1
        14:45, 16 авг 2017
        Преди време бях в Архитектурата. Видях как се работи. Докато чаках, видях как на една врата се почука поне 3 пъти, но никой не отвори. След около 15 минути отвътре излезе една жена. Един мъж, който също видя ситуацията каза - "Май спят вътре!"!
    • 16
      14
      14/88
      21 -1
      17:44, 15 авг 2017
      Ментел са най мръсните чифутски измамници
    • 17
      До
      До чобанина
      9 -6
      18:03, 15 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ст
        Станислав Видев
        7 -7
        18:30, 15 авг 2017
        ЦЦЦЦЦ само гей не са ме наричали!!! Оххх простотия до шия....Не смееш и името си да пишеш...
      • Чо
        Чобанина
        2 -2
        13:39, 16 авг 2017
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 18
      Te
      techno
      16 -2
      20:23, 15 авг 2017
      Мтел , не се ли сетихте за толкова време , че има и други проетанти , с които работите вървят!
      Видев , а дипломите си показа ли на Всички в Общината?
      • Ст
        Станислав Видев
        2 -13
        23:31, 15 авг 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ха
        Хасковлия
        11 -2
        23:50, 15 авг 2017
        А стажа ве ....кажи за стажа....в поделението..
      • Ст
        Станислав Видев
        5 -11
        23:59, 15 авг 2017
        Не в едно, а в няколко с над 173 км проектирани ка... Виж коментара
    • 19
      Te
      techno
      13 -3
      20:27, 15 авг 2017
      Според мен заглавието не е коректно.
      4G в Хасково има отдавна.
      А това , че на някои си , подлъгал опреден оператор - документите не са му изрядни и се мисли за най-знаещия в цял свят е друг въпрос.
      • Ст
        Станислав Видев
        3 -12
        23:42, 15 авг 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 20
      За
      защо плюете Видев
      22 -12
      20:51, 15 авг 2017
      Човека е прав.В общината си имат проблеми и така са се оплели, от всякъде.Наистина с комуникациите в Хасково е батак. Не случайно преди време една фирма се съди много с общината и стигна до някъде, но не знам какво правят вече след като властта се смени. Орлов е гадина. Позовава се смело на закона, който уж познава и те вкарва в десета глуха. Орлов отдавна е за махане. Искам да ви припомня една много известна приказка че: Нов бардак със стари ***** не се прави. Хайде по живо по здраво - в случая Видев не е виновен.
      • Ст
        Станислав Видев
        4 -9
        23:38, 15 авг 2017
        Не виновен съм, щото в този град освен многото при... Виж коментара
      • 33
        33Хлебозавод АД Хасково
        3 -1
        19:46, 17 авг 2017
        А новите к...и кои са? Компетентния Стилян Парапанов ли? Тоя машинен инженер в хранително - вкусовата, който навремето го изгониха от хлебозавода, а сега е назначен ОВ(отопление и вентилация) специалист!? Това ли са новите компетентни назначения? Колко ли задника е олизал, колко ли интриги е направил.....Следователно всеки гинеколог може да прави пломби и всеки стоматолог аборти! И в двамата специалиста се подписват Д - р!
    • 21
      Ви
      Видев и Тошев - панаирджии
      14 -3
      09:01, 16 авг 2017
      Щом и двамата "генерали" са намесени - ясноооо. Сега очаквам сагата с Тошев и пощенските марки да се върне. Пък Видев е по-голям всезнайко от Тошев и очаквам панаира де по-голям.
      Мтел са сигурно сто пъти пишман , че са се захванали с този "експерт".
      Нормално е да не получи разрешение , защото като отиде в Общината и каже на всички , как нищо не знаят и не разбират , а той ще им каже как стоят неща....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Ст
        Станислав Видев
        3 -9
        10:12, 16 авг 2017
        То панаира отдавна е почнал и аз го играя главен ц... Виж коментара
    • 22
      До
      доволна шивачка
      2 -2
      11:53, 16 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 23
      Сн
      Снежана Стойнова
      14 -4
      13:24, 16 авг 2017
      Видев, моля те, спри с тези нападки към колеги. Като шеф на камарата следва да обединяваш гилдията. Не е тайна за никого, че в 95% от строежите водещи са строителните инженери. Това никак не е случайно! И да си такъв е трудно, но и признато! Не изнасяйте публично дребнави, лични, злостни коментари! Хайде, стига сме олеквали! От това най-малко имаме нужда!
      • Ст
        Станислав Видев
        4 -8
        13:35, 16 авг 2017
        Благодаря ти за честа, че си си написала името....... Виж коментара
      • Ст
        Станислав Видев
        5 -8
        13:53, 16 авг 2017
        Допълвам: Проектант е човек, който проектира. Това ,че се член на КИИП не те прави проектант. Колко проекта от началото на годината имаш регистрирани. Между другото питай инженер Орлов дали си е получил удостоверението за ППП за тази година. Значи днес сме 16.08 на него не му трябва и не е проектирал. Питай и другите си колежки от общината. Като милееш за КИИП на колко събрания си дошла и си дала мнение по въпросите касаещи членовете. И последно в проекта никъде не пише какъв съм и в статията е записано още в заглавието:...Спор между проектант и общината......Така ,че мойте уважения гостожо Стойнова, но при кметуването на Георги Иванов и с тебе колегите имаха такива проблеми. Мина през съда и се успокои. Спокойно и ние ще минем.Между другото ще променяме устава, който няма проектирани обекти за...години да напуска КИИП. А обектите се доказват с регистрация в РК на КИИП. Ами сега???
      • Чо
        Чобанина
        4 -5
        13:59, 16 авг 2017
        Строителните инженери не са вездесъщи и не разбират от всичко. Да начертаеш една къща е нищо в сравнение на това да конструираш една машина или съоръжение с повишена опасност. В повечето случаи строителните инженери, където и да се намесят гелпят тотално нещата. Особено, когато се опитват да чертаят съоръжения за Дъдли, тогава осират всичко тотално и машинните инженери трябва да им оправят бакиите. Като чуя строителен инженер - настръхвам , щото очаквам поредната некадърна глупост. Така, че те да си гледат тухличките и да не се месят в работи, които мозъчните им гънки не вдяват. Да си гледат тухличките и хоросана !!!
    • 24
      Чо
      Чобанина
      5 -8
      13:45, 16 авг 2017
      Станиславе, спри да им отговаряш на простотиите, не слизай на нивото на долнопробни мастии, шафрантии и педраси загубени !!! Това са абсолютни боклуци !!!
    • 25
      Ст
      Станислав Видев
      3 -5
      13:54, 16 авг 2017
      Не Снежа Стойнова ми хареса, че си писа името.....
      • Ст
        Станислав Видев
        10 -7
        15:31, 16 авг 2017
        Тая Снежа не беше ли дето лижеше кмета Георги Иванов и при нея без рушвет не се влизаше и дето открадна маса имоти и ги продадоха от името на общината и говори за чест и достойнство....
      • Ст
        Станислав Видев
        3 -5
        15:34, 16 авг 2017
        Добра дискусиика се е заформила тук....
    • 26
      Ди
      Димов П.- колега
      5 -5
      16:49, 16 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини