От х:

Днес в x:

Висшият съдебен съвет наказва дисциплинарно окръжния прокурор на Хасково?

Дисциплинарно наказание очаква хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, ако инспекторатът към Висшия съдебен предложи това на ВСС, стана ясно днес, след приключването на проверката в окръжното обвинение. Два дни екип на инспектората начело с Александър Мумджиев проверява скандално разследване на катастрофа през 2005 година, при която високопоставен служител на БИАС – Николай Скерлев, прегази любимчанин с джипа си.

С подписа на окръжния прокурор Иван Ванчев е отказано да се повдигне обвинение към Скерлев, веднъж преписката е прекратявана от друг обвинител от окръжна прокуратура. Три пъти прокурорските постановления са отменяни от съда в Хасково, апелативния съд в Пловдив е потвърждавал становището на хасковските съдии.

Има нередности при разследването, призна след края на проверката инспектор Александър Мумджиев. По думите му резултатите ще се обсъдят в инспектората към ВСС, след което по преценка на шефката му Ана Караиванова ще се внесе предложение до Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарни наказания на виновните лица. Те са трима – двама прокурори и един следовател – Валентин Петров.

Не познавам разследвания Николай Скерлев, никога не съм се срещал с него, заяви окръжният прокурор Иван Ванчев. Па думите му той лично е прекратявал производството по дълбоко вътрешно убеждение.

Сред противоречията в делото е въпросът дали биасаджията Николай Скерлев е употребил алкохол преди катастрофата, станала на 25 октомври 2005 г. Проверката с дрегер на мястото на инцидента не е показала наличие на алкохол в кръвта. При кръвната проба 4 часа и 40 минути по-късно в болницата обаче е отчетено съдържание на алкохол 0.38 промила.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини